Més alumnes i menys docents en els darrers quatre anys. Aquesta és la denúncia que fa Comissions Obreres després d'analitzar diverses fonts estadístiques, diferents de les dades que aporta el Departament d'Ensenyament. Pel que fa als professionals de tots els sectors educatius, el descens en l'àmbit públic des de 2010 ha estat de més de 20mil treballadors, fet que suposa un 17 per cent menys. El mateix percentatge, però en positiu, es dóna en el sector privat, que ha incrementat els professionals en més de 13.000. En la suma de tots els treballadors, el balanç és que en 4 anys han desaparegut un 4 per cent de llocs de feina en el sector educatiu. En canvi, pel que fa als alumnes, la xifra s'acosta aquest curs al milió 300mil i això suposa un augment del 9 i mig per cent. Pel sindicat, aquestes dades són un reflex de les prioritats del govern català. MANEL PULIDO, responsable d'Acció Sindical de la Federació d'Ensenyament de CCOO "Tenim un panorama de reducció de treballadors del sector educatiu, increment de l'alumnat, reducció del pressupost. Podem començar a respondre ja la pregunta de si l'educació ha estat una prioritat per aquest govern en els darrers 4 anys, i lògicament la resposta no pot ser positiva en cap moment." Una altra prova, segons Comissions, és la despesa de la Generalitat per cada alumne matriculat. En 4 anys ha baixat en 1.300 euros i ara es situa en 3.200 euros. El sindicat també denuncia que en comparació amb el govern espanyol, l'executiu català ha retallat més. Mentre que el ministre Wert ha reduït la despesa un 12 i mig per cent des de 2010, la consellera Rigau ho ha fet un 22 per cent. Comissions també denuncia que s'ha produït una precarització del personal tant en el sector públic com en el privat.

Una setmana després de l’inici de curs, el sindicat Comissions Obreres torna a la càrrega amb dades amb les quals afirmen que el Departament d’Ensenyament i la Generalitat no aposten per l’educació. Així ho ha defensat el responsable d’Acció Sindical i Educació de CCOO, Manuel Pulido, que ha denunciat: “hem hagut de recórrer a dades de l’Idescat, l’INE, l’Enquesta de població activa (EPA) o el Banc de Dades de la Funció Pública per dibuixar un panorama del que ha passat els últims quatre anys.” I el que ha passat, segons Pulido, és que en paral·lel a un augment progressiu de l’alumnat, el nombre de mestres ha caigut, especialment a l’ensenyament públic.

Segons dades de l’EPA recollides pel sindicat, el nombre de professors del sector públic ha caigut un 17,4% (21.950 docents) des de l’any 2010. En paral·lel, el nombre de professors del sector privat ha augmentat un 16,9% (13.373 professionals) tot i que des del sindicat expliquen que aquests treballadors estan en condicions de precaritetat, ja que ha augmentat el nombre de contractes temporals i també els treballs a temps parcial.

El sindicat denuncia que, si es comparen els pressupostos de la Generalitat dels últims quatre anys es pot veure com el pressupost d’Ensenyament ha caigut un 22% i la inversió per alumne s’ha reduït un 28,8%, fet que es tradueix en una retallada de la despesa de 1.293 euros de mitjana per estudiant i any. Manuel Pulido, el responsable d’Acció Sindical d’Educació de CCOO, conclou amb les dades que ha recollit que el govern de Catalunya ha aplicat una retallada en la despesa educativa superior. De fet, segons les xifres recollides per Comissions Obreres, durant els últims quatre anys la inversió a Espanya ha baixat un 12,45% mentre que a Catalunya la caiguda ha estat de 10 punts més.

Pel que fa a l’increment del professorat anunciat la setmana passada per la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, el sindicat ha tornat a mostrar dubtes sobre les dades. Mentre que la font oficial parlava la setmana passada de 64.777 professors, 815 més que l’any passat, el sindicat ha recollit dades de la Secretaria d’Administració i Funció Pública, segons les quals el mes d’agost hi havia 65.141 docents. “No podem confiar en les dades que presenta el Departament d’Ensenyament de Catalunya”, ha dit Pulido, que ha afirmat que les dades són una anècdota per constatar que “les dades que hem recollit d’altres fonts oficials no quadren i si les volem analitzar i intentem parlar amb Ensenyament perquè ens faciliti informació, sempre obtenim un ‘no’ per resposta.” Pulido ha explicat que a principis de setembre es va sol·licitar una reunió amb la consellera, però, segons el portaveu sindical, encara no han obtingut cap resposta.