Caminem pel carrer de Dublín a l'altura del de Nadal i... voilà! un... i fins a dos tigres del plàtan enganxats a la roba en menys d'un minut. L'insecte que ha posat en alerta els veïns de Povençals causa molèsties també en altres barris. En aquest bar, gairebé tots els clients saben de què parlem. "Un pulgó blanc que es posa a totes les begudes i a l'ambient, i als braços i a la roba." "Home! què deu fer? un mes o un mes i mig que els veig." Saltem de Sant Andreu a l'Eixample i entrem en una perruqueria del carrer de Londres. Elles també el tenen a casa. "Mi hija se los encuentra pegados a la cortina." "Y se me ponen aquí a veces en lo blanco. Deben de ser de estos árboles." Al Bar del costat... igual. "Unes aranyetes blanques que cauen dels plataners. I són incòmodes." L'Ajuntament té constància de la plaga en carrers com ara el de Bilbao, on tenen prevista fer-hi una fumigació d'aquí a una vintena de dies, el termini mínim que es requereix abans de fer una intervenció d'aquest tipus. ROMÁN LLAGOSTERA, gerent adjunt de Medi Ambient "És un protocol que està arreglat per un reial decret estatal que ens fa fer un preavís en 21 dies, per tant no podem fer la fumigació fins que no passin els 21 dies. Un cop es planifiqui aquesta fumigació s'explicarà a tots els veïns, els veïns hauran de tancar les finestres." L'insecte afecta precisament l'arbre que té més presència a la ciutat. Un 30% del total són d'aquesta espècie.

Els operaris aplicaran un tractament fitosanitari als exemplars més afectats, com els del carrer de Bilbao. La fumigació es farà de nit, un procediment que obligarà a tallar el trànsit i a avisar els veïns amb antelació perquè puguin tancar les finestres i els balcons.

El gerent adjunt de Medi Ambient ha explicat a BTV que les condicions d’aquest final d’estiu han afavorit la presència del paràsit: temperatures altes, elevada humitat i pluges repetitives han creat un clima idoni perquè la plaga d’enguany sigui més virulenta. Llagostera explica que quan comença l’època de pluja i fred el tigre del plàtan hiverna a l’escorça dels arbres i torna a sortir a la primavera “que és quan els tractaments biològics són més efectius”.

Remarca que és inofensiu per a les persones i els animals, tot i que és molest. Per a qui si que és letal és per als arbres, ja que se’n menja les fulles fins que queden transparents i no li permeten fer la fotosíntesi de manera correcta.