En el documental de Jordi Orobitg produccions i sota la direcció de Roger Canals es recullen els moments més emotius i més “ocults” del Toc d’inici: “Ensenyem com es preparen els participants, què diuen quan la porta del Palau de la Virreina està a punt d’obrir-se i surten al carrer per fer la cercavila”.

Canals va comptar amb la col·laboració estreta de Monsterrat Garrich, de l’Esbart Català de Dansaires, qui li va obrir la porta per descobrir les interioritats d’aquesta part de la festa en què participen unes 300 persones. El director del documental assegura que els moments més màgics són els temps d’espera i els ànims que es donen els uns i els altres i l’emoció que es desprèn un cop s’acaba la festa. Canals ha pogut colar la càmera a les reunions i als assajos, revelant els secrets de com es prepara aquesta tradició, que va engegar als anys 90, i que dóna el tret de sortida a les Festes de la Mercè: “El més delicat va ser posar la càmera a les reunions”.

La pel·lícula, que incorpora en una de les seves versions subtítols en anglès, s’ha difós a escala internacional: “S’ha exhibit a festivals de cine etnogràfic, a universitats i a centres de recerca de França i Anglaterra”.