La contaminació arriba fins a zones remotes de l'oceà, es concentra en cinc grans acumulacions, però s'ha trobat menys quantitat de residus plàstics del que s'esperava. Aquestes són algunes de les conclusions a què l'investigador del CSIC Carlos Duarte i el seu equip han arribat gràcies a l'expedició Malaspina, que els va portar a fer la volta al món durant dos mesos l'any 2010. CARLOS DUARTE investigador CSIC i coordinador Malaspina "La cantidad de plástico que encontramos a escala global es sólamente un 1% del que se calculaba que debería haber. Esto puede parecer una buena notícia, y lo es, pero por otro lado lo que nos preguntamos es donde está el 99% de plástico que no encontramos" L'expedició segueix treballant en resoldre aquest dubte per tal de conèixer quins són els processos que retiren el plàstic dels oceans i que degraden aquests contaminants. L'expedició Malaspina, a més ha pogut generar, per primera vegada, una base de dades que recull els nivells de contaminants orgànics a tots els oceans fent servir més de dues mil mostres de microorganismes recollides a més de 4.000 metres de profunditat. CARLOS DUARTE investigador CSIC i coordinador Malaspina "No solamente estamos estudiando muestras que hemos recogido nosotros y datos que hemos recogido sino que hemos resservado una cantidad importante de muestras para que una nueva generación de investigadores, que espero que lo tengamos, puedan con técnicas nuevas y preguntas distintas a las nuestras, puedan hacer una aportación de ese mural del estado del océano del siglo XXI" El projecte ha tingut un cost de més de 6 milions 400mil euros.

L’expedició Malaspina, coordinada per l’investigador Carlos Duarte, va fer la volta al món durant dos mesos l’any 2010. Ara prop de 80 investigadors es reuneixen en un congrés a Barcelona que tanca el projecte més gran de la història sobre el canvi global. Aquesta expedició els ha permès tenir una idea més clara sobre com funciona l’oceà global i quin n’és l’estat de salut.

Al llarg de l’expedició han trobat residus plàstics concentrats en cinc zones dels oceans. La quantitat de plàstic que han trobat a escala global representa només un 1% del que calculaven que hi hauria d’haver. L’expedició segueix treballant a resoldre aquest dubte per tal de conèixer quins són els processos que retiren el plàstic dels oceans i que degraden aquests contaminants.

L’expedició Malaspina a més ha pogut generar, per primera vegada, una base de dades que recull els nivells de contaminants orgànics a tots els oceans fent servir més de 2.000 mostres de microorganismes recollides a més de 4.000 metres de profunditat. Esperen que aquestes dades, recollides pels vaixells Hespérides i Sarmiento de Gamboa, serveixin també per a futurs investigadors. El projecte ha tingut un cost de més de 6.400.000 euros.