Tot a punt per començar un dels actes que vol aconseguir la màxima mobilització per al proper 11 de setembre a Barcelona. Tot i així entre els assistents, molts convençuts i altres que volien comparar els diferents discursos polítics. SALVADOR MIRACLE "Sóc independentista de tota la vida i m'interessa molt arribar allà on volem arribar." JORDI RODRÍGUEZ "Vaig decidir venir per escoltar les opinions dels diversos partit polítics." El gran atractiu de l'acte han estat els parlaments de les representants dels quatre partits que donen suport a la consulta del 9 de novembre al Parlament, totes dones, però també d'organitzacions com Procés Constituent i l'associació Súmate. De fet, l'associació de catalans originaris de la resta de l'estat ha estat una de les principals organitzadores de l'acte. ANA ALCOCER, Súmate "Queremos romper con un estado español caduco e ineficiente, que es imposible de reformar. Queremos seguir juntos con los demás pueblos, pero desde la igualdad y el respeto." Les protagonistes en aquesta ocasió han estat totes elles. Tot i les discrepàncies polítiques que s'han fet evidents en els discursos, hi ha hagut un comú denominador: la reivindicació del dret a vot a la consulta sobiranista. En un barri com el Carmel, amb una tradició de lluita obrera i molts habitants de procedència d'altres parts de l'estat, l'èxit de la convocatòria d'avui s'ha vist amb molt d'optimisme per part dels organitzadors. Confien que aquesta Diada la participació superarà la de l'any passat.

Les activitats han començat a quarts de cinc de la tarda amb diversos tallers infantils. A les 18.30 h s’ha iniciat l’acte més polític, conduït per Puigcorbé. Totes les intervencions han anat a càrrec de dones, representants de les vuit formacions polítiques i socials que s’han aplegat per donar suport a la consulta del 9-N al barri del Carmel.

La primera a intervenir ha estat Ana Alcocer, de Súmate, l’associació de catalans que parlen castellà i defensen la consulta. Alcocer ha argumentat la voluntat dels catalans de trencar amb un Estat que consideren fracassat, per poder mantenir-se en igualtat al costat de la resta de pobles de la península Ibèrica.

Anna Saliente, de la CUP, ha dit que l’acte no era per demanar poder votar el 9 de novembre, que és un dret irrenunciable del poble de Catalunya, sinó per anunciar que es farà. També ha proclamat: “Visca la sardana, la cultura popular, el flamenc reivindicatiu de Cabrera i els versos de Lorca!”.

En nom del Procés Constituent, la periodista Esther Vivas ha assegurat que el 9-N es votarà perquè, si cal, es desobeirà l’Estat i es treuran les urnes al carrer. Vivas ha dit que s’haurà de fer tot el que calgui per trencar amb l’actual sistema, en mans de polítics i banquers corruptes.

La coordinadora nacional d’ICV, Dolors Camats, ha cridat els catalans a no resignar-se i a votar per decidir com volen que sigui el seu país. Camats ha dit que treballarà per “un país lliure, un país just, un país net”.

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha dit que “el moviment és dels ciutadans de Catalunya” i ha anunciat que “tornarem a vibrar amb la ve baixa per votar el 9-N”. Rovira ha dit que ningú no hauria de dubtar sobre el que es farà el 9-N a Catalunya: votar.

Com a representant de CiU, la consellera de Benestar Social, Neus Munté, ha dit que el procés és sòlid i hi ha determinació, que “votar no pot trencar mai res” i que “no importa l’origen sinó el destí”.

La presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha insistit que el país que es construirà serà com els catalans vulguin i que comptarà amb les eines necessàries per mantenir l’estat del benestar. Casals ha explicat que, avui en dia, els estats no es creen amb guerres ni amb matrimonis reials, sinó votant en democràcia. I que els catalans volen construir “una nova relació amb els nostres amics i veïns espanyols, dins d’Europa”.

Carme Forcadell, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, ha dit que la independència és un projecte participatiu (perquè vol que els ciutadans votin) i social (perquè el nou estat ha de servir per millorar els serveis públics com l’educació i la sanitat). Forcadell s’ha mostrat convençuda que “guanyarem gràcies a tota aquesta gent nascuda a Espanya, que se senten espanyols però que volen decidir”.