En una setmana, els inspectors municipals han pentinat mig miler de pisos a la Barceloneta. D'aquests, gairebé 100 eren habitatges turístics il·legals. De moment, el consistori ja ha dictat 47 ordres per fer tancar aquests pisos i en els propers dies està previst que se'n dictin més. Per ara s'ha comprovat, però, que només 14 habitatges turístics il·legals ja han tancat del tot. L'Ajuntament té prevista una segona ronda d'inspeccions per assegurar-se que qui rep l'ordre municipal no allotgi més turistes de manera irregular. Les xifres les ha fet públiques avui el govern dos dies abans del debat que tindrà dimecres amb l'oposició en una comissió extraordinària sobre turisme. L'executiu assegura, també, que la inspecció de pisos turístics il·legals s'ha fet de manera sostinguda en els últims anys a partir de denúncies ciutadanes. Segons dades municipals, en aquest mandat s'han fet tancar 48 pisos il·legals a tota la ciutat." El govern manté que vol per a Barcelona un model turístic de qualitat que sigui compatible amb el dia a dia dels veïns. I posen com a exemple d'accions per aconseguir-ho el Pla d'usos de Ciutat Vella, que limita els pisos turístics, la suspensió de llicències aplicada a l'abril i altres mesures com la descentralització del turisme o l'ordenació dels autocars a l'entorn de la Sagrada Família.

Les protestes veïnals de la Barceloneta contra els apartaments turístics i l’incivisme dels seus llogaters han fet prendre mesures a l’Ajuntament. Després d’una setmana d’inspeccions, el consistori ha forçat el tancament de 47 pisos turístics il·legals, 14 dels quals ja han tancat. Aquest dimecres el govern municipal presentarà davant una comissió extraordinària conjunta d’Hàbitat Urbà i Economia un informe que recull l’estratègia per encaixar la vida quotidiana dels veïns amb els turistes.

El nombre de llicències d’apartaments turístics a Barcelona no ha deixat de créixer en els últims anys. Mentre que el 2008 hi havia a tota la ciutat 1.042 apartaments, el juny de 2014 n’hi havia 9.884 de comptabilitzats, el que significa quasi un 1.000% més.

D’altra banda, pel que fa a les inspeccions municipals, des de 2007 s’han fet un total de 4.050, controls que van acabar amb 1.952 expedients oberts. Entre el 2011 i el 2014, es van fer tancar 48 apartaments.