L’estudi d’arquitectes Martí-Miralles serà l’encarregat de redactar el projecte per a la construcció dels habitatges al carrer del Comte Borrell. S’hi faran 35 habitatges de lloguer social per a joves de fins a 35 anys, 61 places d’aparcament i també una escola bressol de 825 m². Els pisos tindran aproximadament 57 m² i disposaran de dos dormitoris. El pressupost d’aquest projecte és de 113.753 euros. Està previst que les obres comencin l’any vinent.

Els habitatges assistits per a gent gran s’han adjudicat al Taller d’Arquitectes Col·laboradors (TAC) amb un pressupost de 114.779 euros. En total, al número 142 del carrer de Viladomat s’hi construiran 47 pisos de 40 m² amb un dormitori, un bany i una cuina-menjador. L’edifici també tindrà un casal per a gent gran. Les obres en aquesta finca, annexa a l’hort urbà que gestionen l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample i el col·lectiu Recreant Cruïlles, començaran l’any 2016, segons les previsions. Fa uns mesos, l’Ajuntament va pavimentar aquest terreny.

Per al regidor de l’Eixample, Gerard Ardanuy, aquests dos projectes donen compliment al compromís de l’Ajuntament de desenvolupar i donar un ús públic a tot l’espai de l’illa Germanetes: “hi comencem a treballar, ho dotem pressupostàriament i posarem en marxa aquestes dues promocions i aquests dos equipaments que estan previstos”, ha promès Ardanuy.

Les reivindicacions dels veïns

Aquests dos edificis ocuparan dues finques del solar de l’antic convent de les Germanetes dels Pobres. A la cantonada dels carrers de Viladomat i del Consell de Cent hi ha l’Espai Germanetes, un hort urbà fet pels veïns de la Nova Esquerra de l’Eixample, després d’anys reivindicant que tot aquest solar tingués un ús social per al barri. L’espai està gestionat per l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample i el col·lectiu Recreant Cruïlles, sorgit de l’Assemblea de l’Esquerra de l’Eixample, que va presentar el projecte al pla Buits de l’Ajuntament per donar usos socials a solars municipals abandonats.

Però l’Espai Germanetes ocupa només 580 dels 5.500 metres quadrats que va deixar lliures l’enderroc de l’antic convent. Segons explica en David, de l’Assemblea de l’Esquerra de l’Eixample, els veïns no volen que s’hi facin pisos, encara que siguin de lloguer social, sinó que s’estimarien més una gran zona verda. “Som en un dels barris amb menys espais verds de Barcelona, que és una de les ciutats amb menys espais verds de tot Europa”, recorda. I apunta que les necessitats d’habitatge s’haurien de resoldre destinant al lloguer social tots els pisos buits que ja hi ha construïts a la ciutat.

Des de l’Assemblea, que aquesta setmana tornarà a reunir-se després de les vacances, el que sí que veuen amb bons ulls és que s’hi construeixi un casal de gent gran i una escola bressol. Però continuen reivindicant un institut d’ensenyament secundari que fa més de vuit anys que demanen. Sobretot, l’Assemblea de l’Esquerra de l’Eixample demana poder “formar part de les decisions sobre l’espai públic del barri”, atès que són els mateixos veïns els que en fan ús. A finals de setembre, preveuen celebrar davant de l’Espai Germanetes el concert de la Festa Major de l’Esquerra de l’Eixample.