El pacient reunia diversos factors de risc: va arribar de Guinea la setmana passada després d'estar uns dies ingressat en un hospital de Labé, una de les zones més infectades del país. Un cop a Catalunya, va acudir a les urgències de l'Hospital de Granollers, per un traumatisme al cap, i d'allà van derivar-lo a Barcelona. L'alerta va saltar ahir a la nit, quan el pacient, que estava ingressat al Vall d'Hebron, va presentar nous símptomes que coincidien amb l'Ebola. Això va fer que el traslladessin aquí, al Clínic, un hospital de referència en aquests casos, on està aïllat, tal com mana el protocol de la Generalitat. ANTONI TRILLA, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic "El malalt refereix antecedents que fan pensar que ha pogut estar en contacte amb personal sanitari d'una zona on hi ha casos d'aquesta malaltia. [...] És un malalt que té algun símptoma més consistent que el que tenia el nostre primer malalt." Per determinar si està infectat, se li han fet unes proves que s'han enviat al Centre Nacional d'Epidemiologia de Majadahonda, a Madrid. El ministeri de Sanitat acaba de confirmar fa uns minuts que les anàlisis han donat negatiu.

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Antoni Mateu, ha explicat en roda de premsa que el pacient va arribar a la ciutat el 17 d’agost des de Guinea Conakry. L’home va viatjar a zones properes on s’havien detectat brots d’Ebola i va ser atès en un hospital local d’un traumatisme cranioencefàlic. Durant aquest internament, podria haver entrat en contacte amb personal sanitari que treballa en una zona amb brots de l’epidèmia.

El director del Servei d’Epidemiologia del Clínic, Antoni Trilla, ha explicat que l’home va anar als serveis d’urgències de l’Hospital de Granollers, que van recomanar-ne el trasllat a l’Hospital Vall d’Hebron i posteriorment al Clínic, on s’ha activat el protocol per a aquests casos.

S’han enviat mostres de sang del pacient al Centre Nacional de Microbiologia de Majadahonda, d’acord amb el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. El resultat de les analítiques han revelat que el pacient no està infectat per l’Ebola.

Aquest és el segon possible cas d’Ebola descartat a Barcelona, després que la conselleria informés divendres passat d’un altre possible pacient, un diplomàtic senegalès de 36 anys que finalment no estava infectat.

La responsable de la Unitat de Vigilància Epidemiològica de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Anna Rodés,va explicar fa unes setmanes que Catalunya “està preparada per aplicar mesures de prevenció del contacte directe amb malalts” i ha recordat que, en cas de possible infecció, el centre de referència seria l’Hospital Clínic.