Un any excepcional, el del tricentenari, que requereix una agenda d'actes excepcional per a la diada. Així justifica el govern l'ampli programa que s'ha preparat per els dies 10 i 11 de setembre. Unes activitats que, diu el govern, no exclouen cap sensibilitat. FRANCESC HOMS, conseller de la Presidència "És una plantejament sense una idea política. Té una base històrica molt sòlida. Hem tingut molta cura de ser respectuosos amb tothom. No hi ha ningú que s'hi pugui sentir exclòs, a no ser que no li interessi ser-hi." L'acte institucional es traslladarà aquest any al Fossar de les Moreres on el dia 10 al vespre s'hi farà una ofrena floral en homenatge als caiguts de 1714. Tan bon punt acabi l'acte i fins les dotze de la nit, hi haurà representacions teatrals, musicals i de dansa a diversos punts del barri de la Ribera i del Gòtic. La mateixa nit, a la Ciutadella s'hi estrenarà l'espectacle inaugural del festival de teatre de Tàrrega, L'ira dels peixos. L'11 de setembre començarà amb un concert simbòlic. A les vuit del matí, exactament tres segles després que Rafael Casanova caigués ferit en batalla, 300 violoncel·listes interpretaran una partitura composta especialment per a l'ocasió, a l'entrada principal del Born Centre Cultural. Posteriorment el govern i la Mesa del Parlament faran la tradicional ofrena al monument de Rafael Casanova. Avui s'ha presentat, també, el cartell de la Diada, obra del dissenyador Mario Eskenazi. El 1714 es transforma subtilment en un 2014 formant, a la vegada, les quatre barres.

Aquest dijous s’han presentat els actes institucionals de la Diada de 2014, que presenten canvis substancials respecte a les edicions anteriors. El més destacat és el trasllat de l’acte institucional del Parc de la Ciutadella a la vigília, una vetllada que es farà el dia 10 a les 20.20 h a la Llotja de Mar i que comptarà amb les col·laboracions d’actors com Pere Arquillué, Emma Vilarasau i Clara Segura i músics com Jordi Savall, Max Villavecchia o Maria del Mar Bonet.

Minuts abans de l’acte institucional hi haurà una altra de les novetats importants de la Diada: el president de la Generalitat, Artur Mas, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, faran una ofrena floral conjunta al Fossar de les Moreres, lloc on hi ha les restes dels defensors de Barcelona de 1714.

Nit blanca a la Ribera, el Gòtic i la Ciutadella

Un cop s’acabi l’acte a la Llotja de Mar començarà tot un programa artístic d’espectacles gratuïts repartits per 13 espais de Ciutat Vella. La nit blanca inclou l’estrena de l’espectacle inaugural de la Fira de Tàrrega al Parc de la Ciutadella i diversos concerts de música antiga, titelles o dansa aèria i contemporània.

El matí de l’11 de setembre, coincidint amb el moment en què va caure ferit el conseller en cap de la ciutat, Rafael Casanova, 300 violoncel·listes interpretaran una composició d’Albert Guinovart sobre versos de Miquel Martí i Pol. L’espectacle es farà a les vuit del matí a la plaça Comercial, a les portes d’El Born Centre Cultural. Durant tota la Diada hi haurà portes obertes a la Generalitat i el Parlament de Catalunya.

La Diada també inclou videoprojeccions de la senyera a la façana del Palau de la Generalitat entre el 5 i l’11 de setembre, o l’exposició del quadre d’Antoni Estruch sobre el setge al Museu d’Història de Catalunya, que oferirà accés lliure del 6 a l’11 de setembre. El 9 de setembre el tenor barceloní Josep Carreras serà guardonat amb la Medalla d’Honor del Parlament.

L’endemà de la Diada, el divendres 12 de setembre, hi haurà recreacions històriques de la Guerra de Successió al Castell de Montjuïc, que inclouran la simulació d’una batalla nocturna al pati d’armes del castell. Un concert d’homenatge als defensors de 1714 a Santa Maria del Mar tancarà els actes a Barcelona.