El carrer de la Cera, al Raval, és considerat el punt d'origen de la rumba catalana. I Peret, un dels màxims exponents. Ara mateix, existeixen tot un reguitzell de grups que beuen directament de l'art que va crear Peret, i Sabor de Gràcia es troba entre els alumnes més avantatjats del rei de la rumba. Sicus Carbonell, l'ànima del grup, considera Peret el seu gran mestre i mentor. SICUS CARBONELL, Sabor de Gràcia: "Me'n recordo de varies coses, allà al camp del Barça em va dir: "Ara veuràs com aquest públic el poso en peu i el va posar en peu, era un geni era un monstre." Corria l'any 92 quan Peret es va fixar en Los Manolos, que es van fer els amos i senyors de la banda sonora de les olimpíades. El grup defineix el rei de la rumba catalana com un músic extremadament rigorós al damunt de l'escenari però alhora molt generós quan compartia els seus coneixements amb els que estaven començant. RAMÓN GRAU, Los Manolos: "Ens deia, poseu-vos aquí, mireu a la càmera, sempre ens deia, després de les olimpiades tocarem per tot el món perquè això és molt important i lògicament tenia raó." TONI PELEGRIN, Los Manolos: "Un referent perquè tothom que l'escolta li enganxa i veus ara gent que té quinze, disset, divuit, vint anys, comença a escoltar rumba i escolta les seves cançons, aquests èxits i li agraden." Al Tradicionarius de Gràcia, Foment de la Rumba Catalana treballa per assegurar el futur de l'estil que Peret va popularitzar. RAFALITO SALAZAR, vocal d'artistes de Foment de la Rumba Catalana "Qui em va ensenyar a tocar la guitarra i a fer el ventilador va ser ell. Aquesta és la meva gran sort. M'he criat a casa seva perquè el seu fill i jo ens hem criat junts, i hi ha família entremig, vull dir que el vincle és molt, molt fort." MARC MENÉNDEZ, 9son "De la gràcia que tenia, el seu 'desparpajo', de tot això n'aprenem els que estem dalt de l'escenari. Aprenem del seu 'arte', de com agafava la guitarra, de com es dirigia a la càmera, com parlava i tot plegat. Ha fet una escola." Amb tots aquest nous talents sembla que la flama de la rumba catalana encara ha de cremar amb força. FERRAN MASCARELL, conseller de cultura "Convençut que ell era totalment conscient del formidable paper cultural que ha jugat. Vinculant el nostre país amb un gènere inventat per ell i, a més a més, creant aquests himnes que des dels anys 70 fins ara han tingut repercussió no només local, sinó també internacional."

Els deixebles de Peret han volgut recordar-ne la figura. Uns dels més directes, el grup Los Manolos, que juntament amb el rei de la rumba va formar part indissoluble de la banda sonora de les Olimpíades del 92 a Barcelona. Recorden com, malgrat no ser gaire coneguts, Peret es va fixar en ells i els va portar a la fama. Diuen que l’artista de Mataró era molt seriós a l’escenari però que compartia tots els secrets de la professió. Gràcies als seus consells van descobrir els secrets de com mirar a càmera i moure’s correctament per l’escenari.

El grup de rumba Sabor de Gràcia també té en Peret, juntament amb El Pescadilla i Gato Pérez, com els referents de la rumba catalana. Per Sicus Carbonell, Peret ha estat un peça clau per a la supervivència d’aquest estil musical, que ara passa per una segona o tercera joventut gràcies a tot un reguitzell de nous grups musicals que s’estan apuntant al ritme del ventilador.

I poca gent fa tanta feina per promocionar la rumba com Foment de la Rumba Catalana. Rafalito Salazar, criat al costat de Peret, només té paraules d’admiració per al gran mestre que ha estat tot un referent per a les generacions que han de venir.

Condolències des dels governs municipals, català i espanyol

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, a través d’un comunicat ha transmès el condol a la família de l’artista i n’ha recordat l’actuació en la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics de 1992, en què va saber explicar els valors de la ciutat “en un moment tan decisiu per a la projecció  internacional” de la ciutat.

Per la seva banda, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell també ha volgut valorar l’aportació del cantant a la cultura catalana. L’ha considerat l’inventor d’un gènere musical que ha adquirit ressò internacional, la rumba catalana.

Les condolències també han arribat des del Govern espanyol. El cap de l’executiu, Mariano Rajoy, ha qualificat el cantant de “geni de la música”. El ministre d’Educació, Cultura i Esport, José Ignació Wert, n’ha destacat que no només va crear un nou gènere musical sinó que va acostar la seva manera d’interpretar la música “a un públic que li va ser fidel fins al final”.