La protesta a les portes del Parlament de Catalunya ha estat convocada per la Plataforma pel Dret a la Salut, la Coordinadora d’Entitats del SAP Muntanya (Nou Barris, Sant Andreu i Horta-Guinardó), la Federació d’Associacions de Veïns de l’Hospitalet i les juntes de personal dels hospitals Vall Hebron i de Bellvitge. Consideraven necessari sentir les explicacions del conseller després dels conflictes que s’han viscut en aquests hospitals pel tancament de llits aquest estiu. Els activistes pel dret a la salut troben insostenible la situació als serveis d’urgències i exigeixen una ampliació de pressupost per poder reobrir plantes i llits hospitalaris.

El dia 13 passat, aquestes entitats van ocupar durant una estona la seu del CatSalut per denunciar la saturació aquest estiu d’hospitals com el Vall d’Hebron i exigir respostes per part del departament que dirigeix Boi Ruiz, però només van aconseguir parlar-ne amb el director del servei, Josep Maria Padrosa.

Llavors, els grups parlamentaris del PSC i ICV-EUiA van demanar que Ruiz comparegués urgentment per donar explicacions a la Diputació Permanent del Parlament de Catalunya, que s’ha reunit avui per decidir -entre altres qüestions- la procedència o no d’aquesta compareixença. CiU i ERC hi han votat en contra, així que Ruiz no acudirà al Parlament aquesta setmana. Tanmateix, el conseller ha demanat comparèixer a partir de la setmana vinent a la Comissió de Salut del Parlament per informar de l’estat de l’atenció sanitària a Catalunya en general.

En demanar la compareixença del conseller Ruiz, la portaveu parlamentària d’ICV-EUiA, Dolors Camats, denunciava que els serveis d’urgències dels hospitals barcelonins han estat saturats aquest estiu per una manca de previsió per part del Departament de Salut. Segons ella, la conselleria va fer cas omís dels avisos dels professionals i els usuaris que, si es tancaven plantes aquest estiu aplicant els mateixos criteris que en anys anteriors, “això podia fer explotar els serveis d’urgències, que ja estan sobrecarregats”. Boi Ruiz ha admès que el seu departament va cometre un error de càlcul, però acusar Camats de fer servir la sanitat pública per crear un conflicte polític “cal introduir la moral i l’ètica en la política, no tot val”, va dir. En resposta a aquestes declaracions, l’etiqueta a Twitter de la concentració d’avui al Parlament ha estat #NoensMancaEticaEnsManquenLlits.