"Ara anirem per aquí, baixarem per aquí..." Aprofiten les últimes hores per veure els guarniments. Ho poden fer tranquil·lament, sense aglomeracions. Ara bé... "Avui últim dia no hi ha ningú, la cascada no va, els arbres estan tapats per la pluja. Però bé, no ens podíem perdre les festes de Gràcia." El desgast de tants dies de festa és fa evident a la decoració de cada carrer. Alguns amb l'agreujant d'haver patit actes vandàlics. Els caps d'aquestes figures han desaparegut. "Això ha estat de matinada. Vam plegar a les dues i hi eren. Cada dia falta alguna cosa. Sap greu perquè ho vam fer amb molta il·lusió." A banda d'aquests incidents puntuals, l'Ajuntament i la Fundació Festes de Gràcia fan una valoració força positiva del desenvolupament de la festa major. Per segon any s'ha dut a terme amb èxit un pla d'itineraris per regular els fluxos de gent i evitar aglomeracions. S'ha prohibit l'entrada a un dels accessos de cada carrer per fer que la gent passegi en un sol sentit. MAITE FANDOS, regidora de Gràcia "És veritat que hi ha gent que ha hagut de fer cua, però han tingut paciència i hem aconseguit que no es produïssin massificacions." La Guàrdia Urbana també fa una bona valoració de la festa. Han aconseguit reduir considerablement la presència de venedors ambulants. S'han fet 190 intervencions i decomissat 2.500 llaunes, xifres força inferiors a les de l'any passat. Les denúncies per orinar al carrer han crescut. Se n'han tramitat 386. L'últim dia de les festes és moment també per conèixer el guarniment guanyador segons el jurat popular, és a dir, els barcelonins que han votat a través d'una aplicació mòbil. S'ha endut el guardó l'apocalipsi zombi del carrer del Progrés.

Un any més, les festes de Gràcia han estat un èxit de participació i han aconseguit atreure milers de visitants vinguts d’arreu de la ciutat i també del món. Des dels més petits fins als més grans, tots han trobat activitats per passar una bona estona.

Des de fa uns anys, els organitzadors aposten per potenciar l’oferta d’activitats diürnes i familiars. Enguany s’han fet un total de 546 activitats de dia, com per exemple la diada castellera, el matí de Festa Major, la cercavila de cultura popular, etc. Durant les nits s’han celebrat 259 activitats que han començat a partir de les 21 h fins a les dues de la matinada, els dies feiners; i fins les 3.30 h, el divendres i dissabte.

Un dels punts forts de les festes de Gràcia són els carrers guarnits. En aquesta edició, 18 carrers han participat en el concurs de guarniments que s’han convertit en els protagonistes de la festa. El públic ha estat majoritàriament respectuós amb les construccions que tant d’esforç i hores de feina hi dediquen les associacions de veïns per tal de poder lluir amb tota l’esplendor. Tot i així, durant els dies de festa, s’han repartit 40.000 ventalls en què es podia llegir el missatge: “Gràcies per respectar els guarniments”.

L’últim dia de les festes és tradició donar a conèixer el resultat del Jurat Popular pel que fa als guarniments dels carrers de Gràcia. Enguany el guanyador han estat els zombis del carrer del Progrés amb 547 punts, seguit del carrer de Verdi amb 340 punts. Les votacions s’han fet a través de l’aplicació mòbil de la Festa Major de Gràcia.

Pel que fa a la mobilitat i seguretat, la Fundació Festa Major de Gràcia l’any passat va engegar una mesura per evitar aglomeracions de gent als carrers decorats que consisteix a crear uns itineraris de sentit únic obligatori. Enguany, aquest pla d’itineraris recomanats s’ha consolidat i ha permès més fluïdesa de públic a les hores punta, així com l’accés a les persones amb mobilitat reduïda.

Pla de seguretat i neteja

Les festes han transcorregut amb normalitat i sense incidents destacables. Enguany el dispositiu de la Guàrdia Urbana ha aconseguit reduir en un 65% les llaunes intervingudes de la venda ambulant. En total s’han fet 190 intervencions i s’han decomissat 2.500 llaunes, unes xifres força inferiors a les de l’any passat. Per contra, les denúncies per orinar al carrer han crescut i se n’han tramitat 386.

Per tal de mantenir el barri de la Vila de Gràcia en les millor condicions, el servei de neteja s’ha reforçat 121% durant tota la setmana i s’han reposat diàriament les més de 500 papereres de cartró repartides per diferents punts de la festa.