Més de 400 anys d'història s'amaguen a la masia Vil·la Joana, edifici emblemàtic de Vallvidrera utilitzat com a Museu sobre la persona i obra del mestre de les lletres catalanes Jacint Verdaguer. L'Ajuntament de Barcelona ha iniciat un procés de remodelació per tal d'arreglar una sèrie de desperfectes causats per la natura i el temps. Un cop acabades les obres l'espai mantindrà el museu del cèlebre poeta, però a més acollirà una iniciativa nova al segon pis: JOAN PUIGDOLLERS, regidor de Sarrià - Sant Gervasi "Que sigui un espai dedicat a la creació literària, en aquest sentit hi ha un projecte de què persones que puguin fer estades a Barcelona, puguin tenir un lloc on viure." El clàssic poeta Jacint Verdaguer va venir a curar-se de la seva tuberculosi en aquesta casa, per l'aire fresc de la zona. Finalment no va poder superar la malaltia, però la tradició literària de la masia seguirà viva gràcies als escriptors que viuran en aquest segon pis.

Jacint Verdaguer va passar els últims 24 dies de la seva vida a Vil·la Joana, una masia actualment ubicada dins del Parc Natural de Collserola. Verdaguer tenia tuberculosi i els propietaris de la casa, els senyors Miralles, el van acollir fins a que va morir, el 10 de juny de 1902. A l’edifici s’hi han conservat les habitacions que va ocupar l’escriptor, així com alguns objectes personals i documents, que permeten recórrer la trajectòria personal i literària de Mossèn Cinto.

El 1920, l’Ajuntament de Barcelona va comprar Vil·la Joana i hi va instal·lar la primera escola pública d’educació especial de la ciutat, que aviat va passar a ser un referent en aquest tipus d’ensenyament. Quan l’escola es va traslladar a un edifici més modern, el 1973, es va començar a desenvolupar el museu dedicat a Jacint Verdaguer, actualment integrat dins del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).

Aquest mes d’agost han començat les obres de rehabilitació de Vil·la Joana, que consisteixen a reforçar-ne els fonaments, forjats i murs de càrrega, renovar les cobertes, restaurar les façanes i incorporar noves parets divisòries per a la creació de nous espais i noves instal·lacions. Les dues plantes inferiors continuaran acollint el museu sobre Jacint Verdaguer. L’espai expositiu permetrà un recorregut intern que començarà o acabarà a la sala d’actes, amb capacitat per a 70 persones.

La segona planta acollirà l’habitatge dels masovers que es faran càrrec de la masia, com fins ara. La novetat són les cel·les per a persones que facin estades temporals a Barcelona i es dediquin a la creació literària, “si pot ser, parlant de Barcelona”, ha dit el regidor del districte de Sarrià – Sant Gervasi, Joan Puigdollers.

Les obres tenen un pressupost de més de tres milions i mig d’euros, uns fons que la Diputació de Barcelona ha cedit a l’Ajuntament. Està previst que durin 15 mesos.