"En aquest itinerari el que farem és descobrir la història dels dinosaures des de l'inici fins la seva extinció." D'aquesta manera els visitants comencen un recorregut que explica l'evolució d'aquests animals mitjançant tota mena de fòssils, ossos i restes amb una antiguitat considerable. IRENE PUELLO, educadora del CosmoCaixa "Són uns 250 milions d'anys i durant aquest temps visitarem els tres períodes, el triàssic, el juràssic i el cretàcic, i veurem quins van ser els principals dinosaures, parlarem d'ells i veurem què hi ha de cert del que es diu i què són mites." Durant la visita trobem restes de les aus que dominaven aquella època, veiem un fèmur de dimensions imponents i, sobretot, podem contemplar la joia de l'exposició, aquest cap de triceratop. Aquest herbívor, que feia fins a sis tones de pes, és considerat l'animal terrestre amb el cap més gran que hi ha hagut mai. Una bèstia que no deixa indiferents els més petits. "M'ha agradat veure el triceratops i també moltes altres coses." "Les seves banyes que són molt grans i semblen molt potents." "És molt xulo." Els qui no es vulguin perdre el cap de triceratop i la resta de dinosaures té de temps tot el mes d'agost.

Es tracta del cap més gran que s’ha passejat mai per la terra, segons els experts que han avaluat el fòssil, que està acompanyat  de més mostres i representacions de tota mena de dinosaures per poder imaginar i admirar l’alçària i la mida d’aquests antics animals gegants.

El  triceratop el van trobar en un ranxo de Dakota del Nord a final dels anys 90. Actualment pertany a la col·lecció de la Fundació La Caixa i està considerat com un dels exemplars de triceratop més ben conservats del món. L’itinerari Segueix els passos del triceratop. Dinos i molt més té un recorregut des de l’aparició dels primers dinosaures, fa uns 225 milions d’anys, fins que es va extingir sobtadament, fa 65 milions d’anys.