Juguen a pilota... i es remullen per passar més bé la calor. Són algunes de les activitats del casal d'estiu que la Fundació Pere Tarrés fa a l'escola Vedruna del Raval. Hi participen uns 90 nens durant tot l'estiu gràcies a les beques de la fundació. DECLA LAIA DE EGUIA, directora del casal "Tenen becat el 100% del preu tots els nens, però n'hi ha que paguen una quantitat simbòlica, per exemple, 5 EUR per setmana cada germà o 20 EUR del total. N'hi ha que paguen 2 EUR, alguna cosa simbòlica". Les beques han augmentat un 46% respecte a 2013. Si l'any passat la Fundació Pere Tarrés va disposar de 600.000 EUR, aquest any la xifra supera els 800.000. Provenen de subvencions de les adminsitracions públiques, d'entitats socials i de donatius particulars. Gràcies a això, 900 infants catalans en risc d'exclusió social poden participar en activitats de lleure aquest estiu. DECLA NATI PAREJA, portaveu de la Fundació Pere Tarrés "Aquesta situació de neguit dels pares els nens la viuen a casa i poder passar durant una estona, durant un mes o durant una setmana de colònies una estona de relació amb altres nens i amb altres adults en un ambient tranquil amb uns hàbits estructurats per a ells és molt positiu". L'oferta de lleure infantil durant l'agost no era habitual. Però els problemes de moltes famílies per marxar de vacances i, fins i tot, per arribar a final de mes van posar en alerta les entitats d'educació en el lleure. Des de fa una anys donen resposta, també durant l'agost, a les necessitats d'oci, però també bàsiques, com ara l'alimentació. Bròquil, llom arrebosat amb amanida i, de postres, iogurt. És el menú d'avui. Es tracta d'una dieta sana, variada i equilibrada. És un dels tres àpats que faran avui els nens que vénen a fer el casal d'agost aquí a l'escola Vedruna. El casal d'estiu s'acabarà el 29 d'agost. Fins llavors, aquests menuts només han de preocupar-se de jugar.

L’entitat ha organitzat 10 casals en què participaran 345 nens a Barcelona, Lleida, Tarragona i altres ciutats de l’àrea metropolitana. Pel que fa a les colònies, hi participaran 558 infants. Al llarg de tot l’estiu la Fundació ha becat uns 3.400 infants, un 45% més respecte de l’any passat.

En total la fundació disposa enguany de més de 800.000 euros que provenen de subvencions de les administracions públiques, d’entitats socials i de donacions de particulars. Això representa uns 200.000 euros més que l’any passat. A Barcelona hi ha dos casals d’estiu que obren durant el mes d’agost, el que es realitza a l’escola Vedruna al Raval i un altre a la Zona Franca.

Segons la portaveu de la Fundació, Maria València, l’educació en el lleure “no és un luxe sinó una necessitat”. A més, i València ha explicat que es tracta de nens que es troben en risc d’exclusió social i que no marxen de vacances amb la seva família. Per això, aquestes activitats d’estiu aporten un entorn educatiu per als infants, fet que els ajuda a guanyar “seguretat i estabilitat”.

Però a part de millorar qualitat de vida, també es garanteixen necessitats bàsiques. En els pitjors casos, els infants no tenen una alimentació correcta. Per això al casal d’estiu també s’hi fan entre dos i tres àpats al dia. “Pel matí esmorzen una pasta i un suc o batut i per dinar fan primer plat, segon i postres, amb pà i amanida”, explica la directora del casal d’estiu que la Pere Tarrés fa a l’escola Vedruna.

Les activitats d’oci per a infants no eren gaire habituals durant el mes d’agost anys enrere. Però en els darrers temps, davant les necessitats de moltes famílies, algunes entitats de lleure han iniciat aquestes activitats també durant l’agost. “La situació de neguit dels pares també la viuen els nens a casa i poder passar un mes de casal o una setmana de colònies en un ambient tranquil, amb uns hàbits estructurats per a ells és molt positiu”, assegura la portaveu de la Fundació Pere Tarrés, Nati Pareja.