Una persiana que baixa... i una altra. A les sis en punt els comerços del passeig de Gràcia han tancat seguint l'horari comercial fixat per als diumenges d'estiu. En aquesta zona turística, el compliment ha estat gairebé total. Només hi hem trobat una única excepció. Al portal de l'Àngel es repeteix la imatge. També a alguns dels locals que els dos diumenges anteriors van continuar oberts més enllà del permès. El control que la Guàrdia Urbana va fer a 26 botigues del centre i les sancions que es van imposar a tres han tingut l'efecte esperat. Però hi hem trobat alguna excepció. "Són tres quarts de set de la tarda i en la zona comercial que va del portal de l'Àngel al carrer de la Portaferrissa només hi hem trobat tres establiments oberts. Un és aquest, que té intenció de tancar a les nou del vespre." A les set arriba una patrulla de la policia local que pentina tot el carrer fins que localitza el primer comerç obert. Per això els agents hi entren i insten a tancar a l'hora. Segons ens expliquen fora de càmera les treballadores és el segon advertiment que els fan, i per això s'ha convertit directament en un expedient. Abans de les vuit la botiga està tancada i els agents continuen el patrullatge.

Al barri Gòtic, a l’entorn de l’avinguda del Portal de l’Àngel i del carrer de la Portaferrissa, i al passeig de Gràcia, pocs comerços han fet objecció a la normativa que permet als comerços obrir de 10 h a 18 h els diumenges d’estiu. Només alguns establiments s’han negat a tancar, en espera de nous compradors, i han indicat a BTV que no ho farien fins a les 20 h o les 21 h. Una actuació que, si detecta la Guàrdia Urbana, pot suposar sancions per als responsables, com va passar el cap de setmana anterior.

L’objectiu de la mesura, que permet obrir de 10 h a 18 h els diumenges d’estiu als comerços de 17 barris de la ciutat, és atreure els turistes que visiten Barcelona durant aquesta època de l’any. Amb aquesta idea es vol frenar la caiguda de les vendes i ajudar a remuntar la situació de crisi.

No obstant, els sindicats alerten que la norma que s’ha posat en marxa té una altra cara, la precarietat laboral. Per aquesta raó, una trentena de persones han protestat aquest matí a l’avinguda del Portal de l’Àngel en contra de la liberalització dels horaris comercials. Critiquen que la mesura, que afecta sobretot les dones, no permet conciliar la vida familiar amb la professional ni crea llocs de feina.