Segons el regidor de Presidència i Territori, Jordi Martí, el nou text ha estat “fruit d’un compromís polític i d’una demanda social”, resultat d’un procés “llarg i ric” de debat amb els grups i les entitats, que ha permès incorporar una seixantena d’esmenes dels partits i gairebé 200 al·legacions d’organitzacions diverses, com el Col·legi de Veterinaris. L’objectiu principal, ha assegurat, és “millorar el benestar animal”, i també la convivència entre persones i bèsties. “Calia presentar l’ordenança”, ha dit Martí, “perquè calia adaptar tècnicament i jurídica una normativa de 2003“, anterior al text aprovat al Parlament (2008) que va en la mateixa línia. “Teníem l’obligació de posar-la al dia”, ha subratllat.

Martí ha repassat alguns dels punts de la nova ordenança, i n’ha destacat el carnet de tinença cívica i responsable, “un nou instrument que ens posa al capdavant de les polítiques públiques de benestar animal a tot Europa“. També les prohibicions per maltracte. Un dels acords, de fet, és la creació d’una declaració que qui compri un animal tindrà l’obligació de signar, i acreditar així que no ha estat sancionat per cap infracció que impliqui el maltractaments o l’abandonament d’animals. Martí també ha dit que l’Ajuntament promou amb aquest nou text la creació d’un registre de maltractadors, “que haurà d’impulsar la Generalitat”, compromís que ha estat clau perquè Unitat per Barcelona hagi votat a favor.

El regidor de Presidència també ha volgut posar especial incidència en el reconeixement que es fa per primer cop a les colònies de gats urbans, unes 625 a tota la ciutat. I ha recordat que es prohibeix la criança d’animals de companyia en pisos particulars i la tinença i venda de primats. L’ordenança, a més, inclou punts polèmics, com l’accés, amb limitacions, dels gossos al metro; o el manteniment de la prohibició de celebrar curses de braus, del qual està en absolut desacord el PP, qui ha lamentat que fins i tot es prohibeixin “les simulacions d’espectacles taurins de qualsevol naturalesa, sigui quina sigui la finalitat”.

Des de les files socialistes, Montse Sánchez ha afirmat que s’ha aconseguit “una ordenança millorada, evolucionada i que respon als objectius de la nostra ciutat”. El PSC ha lamentat, però, que el consens assolit no s’hagi repetit en altres àmbits, com la construcció del nou Centre d’Acollida d’Animals o en el seguiment de les obres del Zoo. “L’ordenança ha passat de ser un anunci publicitari que els gossos no podran anar deslligats a l’establiment d’una sèrie de mesures bones per a la millora del benestar dels animals de la ciutat”, ha dit Sánchez, qui ha afegit que “era necessari adequar-la”.

Molt més crític ha estat el portaveu popular, Óscar Ramírez. Segons ha dit, l’ordenança “també ha de garantir el compliment de les obligacions cíviques dels seus propietaris, i el que no es pot fer és afegir més burocràcia i incorporar normes d’impossible compliment i difícil comprovació”. I ha posat el mateix exemple d’Alberto Fernández Díaz fa uns dies: “Com vetllarà la Guàrdia Urbana que un gos surt dues vegades al dia de casa?”. El PP ha explicat que s’han acceptat 28 esmenes del seu grup, “però no les més substancials”. Ha criticat la “forta rebaixa del règim sancionador presentat inicialment” i que “la norma no s’adapti a la realitat sinó que silencia l’incompliment de l’ordenança existent fins ara, centrant-se més en el semblar que en el fer”. Ramírez ha afegit que “encara queden molts detalls per definir”, com els espais d’ús compartit o si els carnets cívics seran per gos, per propietari o per membre familiar, i si comportarà una nova taxa.

Iniciativa s’ha abstingut, tot i que Janet Sanz ha valorat molt positivament “la rectificació que s’ha fet sobre l’obligatorietat de portar els gossos lligats”. El sentit del vot l’ha justificat Sanz perquè no s’entengui des de la formació ecosocialista “per què s’han modificat les definicions fetes per a l’ordenança de 2003, consensuades amb les entitats” i per no haver anat més enllà: “Ara tocava prohibir la utilització d’animals en qualsevol espectacle i no haver d’esperar a la normativa del Parlament”, ha dit. “Perdem una oportunitat”, ha sentenciat. ICV-EUiA confia, a més, que la creació d’espais d’esbarjo es tradueixi en un compromís de tots els districtes en àmbit econòmic, “i que es reflecteixi en els pressupostos. No ens podem adormir”, ha afirmat Sanz.

Finalment, Laporta (UxB), a pesar de votar favorablement al nou text, considera que la nova ordenança “no representa un veritable pas endavant en la protecció dels animals”. Ha admès que s’ha avançat en la prohibició de la cria particular i en l’obligació d’esterilització dels animals, però no, en canvi, en qüestions com el maltractament o l’abandó, ni la promoció de les adopcions.