Van a la recerca del silenci en hores i llocs on és força complicat trobar-lo. MARC TÉBAR, agent cívic del Pla silenci "La franja horària de les dues últimes hores, de les tres a les cinc, hi ha gent una mica més conflictiva sota els efectes de l'alcohol o les drogues, i costa més parlar amb ells. Malgrat això, la gent ho entén." Per alguns veïns no només es tracta de cridòria al carrer, locals i terrasses... "No te puedes hacer ni idea del eco que produce un monopatín aquí en el Gótico." Els agents cívics del Pla silenci es despleguen a l'estiu però la campanya d'enguany s'allargarà fins a la tardor perquè la problemàtica del soroll nocturn cada vegada està més dilatada i menys estacionalitzada. Tot i això, les dades són positives. Les incidències per soroll es van reduir gairebé un 10% durant el primer semestre de 2014. JOAN PUIGDOLLERS, regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans "Aquesta és una batalla que no està guanyada ni molt menys. Trigarem molts anys a guanyar-la però és una batalla que fem hora a hora, dia a dia, nit a nit." I també barri a barri. El consistori està aplicant proves pilot de microcirurgia. És a dir, s'estudien zones molt concretes per trobar-hi millores específiques. L'experiència pilot a l'Eixample es farà en aquesta zona, a Enric Granados amb Diagonal. En primer lloc, s'estan avaluant els nivells de soroll causats per les terrasses i després s'aplicaran solucions. Mesures com canviar l'orientació de les terrasses, agrupar encara més les taules de tots els locals, o també modificar els materials dels vetlladors. Ben a prop, la zona d'oci de Tusset també està en el punt de mira per establir-hi operatius com els aplicats al "triangle golfo" del Poblenou.

Es distribuiran 700 cartells per penjar i elements de comunicació per col·locar a les portes dels habitatges d’ús turístic. L’ofensiva contra el soroll generat pels apartaments turístics no s’acaba aquí. Fa uns dies el consistori va anunciar que a l’octubre funcionarà un servei d’atenció telefònica per poder denunciar de forma ràpida els problemes de convivència que puguin sorgir entre els veïns i els inquilins.

Estudi de l’acústica de les terrasses

L’Ajuntament entén que cada barri té necessitats específiques i per això parla de solucions personalitzades, o “microcirurgia”, en paraules del regidor de Medi Ambient, Joan Puigdollers. En aquest sentit s’està fent un estudi pilot dels nivells acústics de les terrasses de l’Eixample, concretament les que hi ha a la cruïlla entre Enric Granados i l’avinguda Diagonal. S’hi han instal·lat sonòmetres i un cop se’n tinguin les dades es proposaran mesures per minimitzar-hi el soroll. Mesures com ara agrupar les taules dels locals en una mateixa àrea o impedir que tinguin barres, taules o barrils a l’exterior que convidin que la gent s’hi agrupi.

Agents cívics a Ciutat Vella

Com cada any per aquestes dates es reforça la feina dels equips que, de nit, vetllen perquè l’oci no pertorbi el descans dels veïns. Des de principis de juliol quatre equips de dos agents cívics recorren els carrers del districte de Ciutat Vella i demanen també la col·laboració dels responsables dels establiments per conscienciar els clients. La presència dels agents s’allargarà fins al 30 de setembre.