Un any separen aquestes dues imatges, en aquest temps els visitants que han volgut accedir al Parc Güell han hagut de pagar per entrar, i el resultat és el que buscava l'Ajuntament, evitar el col·lapse del parc. En els primers cinc mesos de l'any el total de visitants ha estat de 970.000 i en cap cas no s'ha superat el 65 per cent de l'aforament permès. Del total de visitants, fins al 86 per cent són turistes estrangers i en total s'han pagat unes 630.000 entrades. Sembla que quedaran molt lluny els vuit milions de visitants que el parc va rebre l'any 2012, quan l'entrada era lliure, ara la previsió per a aquest any es de dos milions de visites, un milió menys del màxim que l'Ajuntament havia establert.

Fa un any que l’Ajuntament va posar en marxa el web del Parc Güell a través del qual els usuaris poden comprar les entrades anticipades per recórrer la zona monumental del recinte. La nova regulació volia rebaixar-hi la pressió turística: el 2012, el parc va rebre una mitjana de 25.000 visitants diaris, i puntualment hi havien arribat a entrar fins a 1.200 persones en un quart d’hora. Aquesta afluència va suposar que aquell any hi accedissin uns vuit milions de visitants. Les primeres xifres de balanç fetes públiques ara confirmen que l’objectiu de disminuir fins a dos terços el nombre de turistes s’acabarà complint, i de llarg. Actualment, poden entrar com a màxim al Parc Güell 400 persones cada 30 minuts.


Des del gener fins al maig de 2014, els qui van pagar una entrada general representen un 65% del total de visitants, mentre que un 7,2% ho va fer de forma gratuïta: els posseïdors del carnet Gaudir+BCN, veïns dels barris fronterers amb el parc, tots els escolars de la UE, els nens d’entre zero i sis anys, els titulars de targeta rosa i els minusvàlids. En total van visitar el Parc Güell durant els primers cinc mesos de l’any 970.114 persones, amb una capacitat màxima permesa de 1.483.200 visites (1.303.957 persones des que es va posar en marxa l’entrada de pagament al Parc Güell, l’octubre de 2013). Segons l’empresa pública que gestiona el parc, B:SM, la previsió és que el nombre total de visitants en un any rondi els dos milions, xifra que està per sota de l’aforament màxim permès, que és de tres milions.

Majoritàriament, els usuaris del parc són en un 97% dels casos visitants de fora de la ciutat. D’aquests, un 4,3% són turistes que arriben de Catalunya, mentre que un 7,1% prové de la resta de l’estat. El gruix més important és el dels turistes estrangers, un 86,2%. Només el 2,4% són persones residents a Barcelona.