El MACBA vol garantir convivència entre patinadors i els nous usos que amb l'ampliació tindrà la plaça dels Àngels. Per això tot i que de forma incipient, ja ha començat a parlar amb els "skaters" per pactar uns horaris i condicions d'ús d'aquest espai públic, que es convertirà en un apèndix més del nou museu. BARTOMEU MARTÍ, director del MACBA "Horaris i ocasions. Ens hem plantejat i el que hem fet és pactar amb ells condicions, moments, quan, quan no, i aquest pacte tot i que sempre és millorable pot continuar vigent." De moment però la majoria dels patinadors que avui eren a la plaça no veien amb bons ulls que se'ls posin horaris. DAVID OLIVEIRA "Creo que está mal porque la gente que venimos a patinar no tenemos horarios." NEIL CALLE, patinador "Primerament seguiré venint pero si veig que no és com abans aniria a un altre lloc com Sants, o on es pogués patinar." Diuen que la plaça dels Àngels s'ha constituït un punt de trobada per als qui practiquen aquest esport. De fet, alguns vianants s'hi acosten per veure com practiquen. ARIADNA OLEA " Yo encuentro que le da como una esencia, es la esencia de Barcelona, le da un toque artístico, me gusta muchísimo tener movimiento y esta gente por aquí." MARIA ISABEL FABRÓ "Trobo que a algun lloc l'han de practicar, però jo com a vianant tinc por perquè me'ls veig vindre de tots llocs i és el que m'angoixa." L'Ajuntament aposta perquè els patinadors facin servir els Skate Parks de la ciutat, com l'acabat d'estrenar a la Mar Bella, que són espais creats específicament per a aquesta activitat.

Marí ha dit que l’acord encara no està tancat però que no veu problemes per arribar a una entesa: “El diàleg amb els patinadors és constant, el que sigui millorable es millorarà i estic convençut que ens podrem entendre”. Amb el projecte de remodelació del MACBA, presentat fa uns dies, la plaça dels Àngels i les places adjacents passaran a ser una peça clau del conjunt museístic. Guanyar espai a l’exterior, segons Marí, permetrà ampliar l’oferta amb propostes teatrals, musicals i de dansa. I és aquí on la presència constant dels patinadors s’haurà de limitar “per no molestar el vianant”.

Marí també ha parlat del bar cafeteria que es vol ubicar on ara hi ha la botiga llibreria: “Un espai agradable, amb serveis que ara el museu no pot oferir, que ens permetrà obtenir més recursos propis”. Marí ha refusat “de moment”, la idea de lligar l’espai a algun cuiner de renom, en la línia del que passa per exemple al Guggenheim de Bilbao: “No serà un restaurant de gamma alta, es buscarà que sigui un espai de qualitat, d’acolliment i accessible, no elitista”.

La sucursal de l’Hermitage, “un error”

El director del MACBA no ha evitat el debat sobre les retallades i ha dit que sentia “enveja sana” de la situació privilegiada de museus com el Reina Sofía “que té al darrere el Ministeri de Cultura i importants empreses” que contribueixen al seu finançament. Preguntat sobre el projecte de la sucursal de l’Hermitage a Barcelona, Marí ho té clar: “És un error, no necessitem franquícies. Barcelona i Catalunya haurien de creure’s més en la xarxa d’institucions que tenen i invertir-hi en comptes d’anar a buscar a fora el que ja tenim aquí”.