Es col·loquen en la mateixa posició que els protagonistes de la fotografia. D'aquesta manera, recreen un dels retrats del fotoperiodista Agustí Centelles que va immortalitzar uns guàrdies d'assalt protegits darrere d'uns cavalls morts. Anna Izard, assistent "Ens ha fet posar a la nena en la situació com si fos el cavall i en el meu cas com per tirar." La Guerra Civil espanyola va començar al nord d'Àfrica el 17 de juliol de l'any 1936. Dos dies després les casernes militars de Barcelona es van alçar i era el 19 de juliol quan Agustí Centelles va agafar la seva càmera Leica i va fer 170 fotografies per Barcelona. Vint de les quals van ser fetes en aquest punt, a la cruïlla entre els carrers de Roger de Llúria i Diputació. Aquest ha estat el punt de partida d'una sessió de reconstrucció 78 anys després dels fets. Els assistents a la visita guiada han pogut reviure "in situ" els escenaris de la guerra. Un salt en el temps a partir dels testimonis fotogràfics. SERGI CENTELLES, fill d'Agustí Centelles "El paper del meu pare va ser donar testimoni d'uns fets històrics que si no fos per aquestes imatges no haguessin pogut ser posats en visió." RICARD MARTÍNEZ, organitzador "La informació era molt precària i veiem els moviments d'una persona, d'un fotògraf, d'un professional com no només registra els fets confusos que estan passant sinó, a més a més, com es va assabentant del que està passant." És el tercer any que l'associació Arqueologia del punt de vista organitza la visita Experiència Centelles. Francesc Sans, assistent "T'hi trobes, amb les fotografies qe porta el fill, el Sergi Centelles, et trobes en la situació que es va trobar ell." Aquest any hi han participat prop d'una vintena de persones, tot un èxit. De fet, per als que s'ho hagin perdut, se'n farà una segona convocatòria el proper dissabte 26.

La cita era a la cruïlla entre els carrers de la Diputació i de Roger de Llúria. Allà, Agustí Centelles va retratar uns guàrdies d’assalt parapetats darrere dels cossos d’uns cavalls morts. Tenien armes de foc a les mans i es van convertir en una imatge icònica de la Guerra Civil. Era el 19 de juliol de l’any 36, quan els militars de Barcelona es van alçar, just dos dies després de l’esclat de la Guerra Civil.

Els assistents a la ruta guiada Experiència Centelles han explorat el lloc dels fets, han analitzat les fotografies i les han recreat ells mateixos. “Una nena s’ha posat al lloc on hi havia als cavalls, jo he fet de guàrdia d’assalt que apunta”, explica Anna Izard, una de les assistents a l’itinerari.

D’aquesta localització en van sortir prop d’una vintena de fotografies. Però el 19 de juliol del 36, Centelles va fer 170 fotografies. La visita de l’associació Arqueologia del punt de vista repassa dos punts més: la via Laietana i la plaça de Catalunya.

A la cita no hi ha faltat un dels fills del fotoperiodista, Sergi Centelles. Assegura que les fotografies del seu pare són un testimoni que permeten conèixer en profunditat detalls de la història. “Si ell no s’hagués emportat els negatius a l’exili tindríem el relat, però no sabríem qui va protagonitzar els fets, ni com va ser exactament”, diu Sergi Centelles.

És el tercer any que es fa la ruta pels escenaris fotogràfics d’Agustí Centelles i hi han assistit prop de 20 persones. Segons els organitzadors, és tot un rècord de participació just quan se celebren 78 anys dels fets. És per això que han decidit fer una segona convocatòria la setmana vinent. Serà el dissabte 26 de juliol. La visita dura tres hores i té un cost de cinc euros. Les places són limitades, així que tots els interessats a participar-hi poden inscriure’s a través del correu electrònic  info@arqueologiadelpuntdevista.org