MIQUEL ICETA, primer secretari electe del PSC "Molts socialistes avui ens han dit que ens volem posar en marxa, ens volem posar dempeus. Hem de traçar una alternativa progressista als governs conservadors de Catalunya i Espanya. Hem de perseverar en les nostres idees socialistes, catalanistes, federalistes, europeistes, ecologistes, feministes... és a dir, aquelles que en la nostra declaració de principis es defineixen precisament com a principis del PSC. Des del primer moment, treballaré conscient del resultat obtingut. Conscient també que el nostre partit no és un partit d'unanimitats, amb un 15% de vots en blanc que demostren que molts companys han volgut participar en aquest procés però no donar-me el seu suport. La meva funció és representar tots els socialistes i ho començaré a fer des del primer moment, com ho he fet ja abans d'aquest escrutini". PEDRO SÁNCHEZ, secretari general electe del PSOE "Tenemos que seguir estrechando lazos con nuestro partido hermano, con el Partido de los Socialistas Catalanes. Y quiero felicitar a Miquel Iceta como nuevo primer secretario de los socialistas catalanes. Y quiero reivindicar también el papel de los sindicatos y de nuestro sindicato hermano: la Unión General de Trabajadores. Con ellos también vamos a trabajar en los próximos meses y años. Sé que la tarea que tenemos por delante es inmensa: reforzar nuestra unión, renovar nuestra casa, recuperar las fuerzas perdidas... España volverá a confiar en nosotros si somos audaces en las propuestas que tenemos que plantear para resolver sus problemas. Y también si somos coherentes en la acción política: si hacemos lo que decimos y dedimos lo que hacemos. Y yo me comprometo a ser audaces en las propuestas y también coherentes en el ejercicio de la acción política del Partido Socialista."

El primer secretari electe del PSC ha valorat que “els militants del PSC han parlat, amb total transparència, i ens han dit que ens volem posar en marxa, ens volem posar dempeus”, perseverant en “les nostres idees socialistes, catalanistes, federalistes, europeistes, ecologistes i feministes”. Miquel Iceta ha reconegut que “aquest no és un partit d’unanimitats” i que “molts companys han volgut participar en aquest procés sense donar-me suport”. S’ha compromès a ser “el primer secretari de tots” i integrar les sensibilitats tant dels que l’han votat com dels que no.

Iceta ha enviat una salutació al secretari general electe del PSOE, Pedro Sánchez, amb qui ja ha pogut parlar després de saber que ha guanyat les primàries de tot l’estat. El nou primer secretari del PSC ha subratllat, però, que Pérez Tapias ha obtingut a Catalunya (22%), un dels seus millors resultats a tot Espanya (15%): “Demano que s’atengui aquesta voluntat expressada pels militants del PSC a les urnes”. José Antonio Pérez Tapias era el candidat a la secretaria general del PSOE que defensava més clarament una reforma federal de l’Estat.

En l’elecció del secretari general del PSOE han votat a Catalunya 9.877 militants (més que en la del primer secretari del PSC, perquè aquí també votaven militants del PSOE que hi estan desplaçats per vacances o qualsevol altre motiu). D’aquests vots, 3.946 han estat per a Eduardo Madina (40%), 3.648 per a Pedro Sánchez (37%) i 2.168 per a José Antonio Pérez Tapias (22%). Al conjunt d’Espanya, la participació a la consulta per a l’elecció del secretari general ha estat del 65%.

A la ciutat de Barcelona, 969 militants han votat a Miquel Iceta (88%) i 134 ho han fet en blanc (12%).

Minuts més tard, a la seu central del PSOE, el nou secretari general ha comparegut acompanyat de l’anterior, Alfredo Pérez Rubalcaba, i dels altres dos candidats. Pedro Sánchez Pérez-Castejón ha agraït a Rubalcaba la convocatòria d’aquestes primàries internes, que a parer seu demostren que “al Partit Socialista, a la crisi de la democràcia hi responem amb més democràcia”. Sánchez també ha dit que serà “el secretari general de la unitat” i que comptarà amb Madina i Pérez Tapias per a la direcció. El nou secretari general ha reiterat que vol canviar el PSOE per dins i per fora, “amb la vocació de governar per canviar Espanya”. Pedro Sánchez ha garantit que el Congrés Extraordinari d’aquí a dues setmanes escollirà una executiva que estarà “tant a l’esquerra com la militància de base”. Sánchez també ha felicitat Miquel Iceta i ha dit que “hem de seguir estrenyent llaços amb el nostre partit germà”, en referència al PSC.

La jornada electoral s’ha desenvolupat amb normalitat a les agrupacions socialistes de Barcelona i de tot Catalunya, que han estat obertes de les 10 a les 20 h. El candidat Miquel Iceta ha votat a primera hora a la seu del PSC de Sant Martí i ha celebrat “aquest nou avanç cap a la democratització dels partits, que esperem que aviat altres segueixin i per fer una política més transparent, democràtica i participativa”. El president del PSC de Barcelona, Jaume Collboni, ha votat una hora després i ha demanat als futurs líders socialistes “capacitat de lideratge i de reconstruir el projecte”.