És un dels carrers comercials de Barcelona que més ha reivindicat l'ampliació dels horaris, i per tant, aquesta tarda no podia oferir una imatge diferent a aquesta. A les sis de la tarda tocades comencen a abaixar les persianes i arriben també les primeres valoracions. ISAAC JIMÉNEZ, segon encarregat de Crocs "Ha estat un dia fluix." Però no totes les botigues han tancat quan tocava. Ara són les set menys deu, i tot i que l'acord d'horaris comercials fixa les sis de la tarda com l'hora límit de tancament, el cert és que alguns establiments no ho han respectat. Ni al passeig de Gràcia ni al Portal de l'àngel. Alguns comerciants es queixen d'aquest horari imposat. BERNAT FÀBREGUES, gerent de La Formiga d'Or "Si a mi em deixessin triar l'horari per obrir en diumenge, no triaria l'horari que s'ha marcat. Ho trobo un error. Els que sabem millor l'horari que hem de fer som els comerciants." "Cinc minuts abans de les sis en punt una tarda de diumenge descobrim que les botigues estan tancades. Els diumenges tothom surt a passejar. Crec que la majoria de la gent es deu sentir decebuda amb això." La iniciativa, que permet obrir en diumenge a 17 barris de la ciutat, busca precisament captar el consum turístic. Però ha tingut un seguiment desigual, al centre, per exemple l'obertura ha estat generalitzada. CARMEN LÓPEZ, encarregada de Bijou Brigitte "Està bastant bé, bastant afluència de públic, la gent va entrant, va comprant.." També als pocs centres comercials autoritzats a obrir, hi hem trobat força activitat. Però als eixos més allunyats del centre la realitat ha estat una altra. Al barri de Sant Antoni, tot i el mercat dominical, els botiguers han optat per no treballar. La mateixa imatge que hem vist a Camp de l'Arpa, tot i que, amb alguna excpeció. "Nosaltres hem obert la botiga perqué aquí a l'estiu baixa una mica la feina i és una manera doncs de treballar una mica més." A Gran de Gràcia i Creu Coberta majoritàriament també han decidit no treballar perquè, diuen, no els surt a compte.

La nova regulació dels horaris comercials preveu que les botigues situades a les zones amb més afluència de turistes puguin obrir tots els diumenges d’estiu des del juliol fins a mitjan setembre. L’àrea comercial afectada inclou 17 barris, que són tots els dels districtes de Ciutat Vella i l’Eixample; el Poble-sec, Sants i Hostafrancs, a Sants-Monjuïc; la Vila de Gràcia, la Salut i el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova; i el Camp de l’Arpa del Clot.

Els comerciants del Camp de l’Arpa ho tenien clar des del principi: obrir els diumenge no els surt a compte. És un barri amb poca tradició turística i de botigues petites i familiars. Aquest diumenge, com era d’esperar, cap dels comerços ha aixecat la persiana.

Al barri de Sant Antoni, la convocatòria d’obertura comercial tampoc no ha donat resultats. Tot i que els diumenges se celebra el tradicional mercat dominical de llibres antics i col·leccionisme, la qual cosa atrau gran afluència de visitants, els botiguers prefereixen mantenir els horaris habituals i descansar el diumenge.

Pel que fa a Sants, excepte el centre comercial de Les Arenes, que ha obert totes les botigues, els comerciants de Creu Coberta han mantingut el seu posicionament i no han obert. Són conscients que, perquè surti a compte obrir les botigues, els comerciants d’una mateixa zona o carrer s’han de posar d’acord i obrir tots alhora. Per molt que una botiga vulgui obrir, necessita que la resta d’establiments del seu voltant també ho facin i aconseguir així atraure públic. Això no ha passat a l’eix comercial de Sants, però sí dins de Les Arenes, que funciona com a centre comercial concentrat en un sol punt i amb majoria de botigues franquiciades.

Així, aquest diumenge, mentre Les Arenes s’omplia de turistes satisfets per l’oferta comercial, a Creu Coberta, amb un espai molt més dispers i marcat pel petit comerç, les persianes han estat abaixades tot el dia.

Gràcia ha estat un altre desertor en l’obertura comercial d’aquest dia festiu. Tot i ser un barri amb força presència turística, la junta de l’associació de comerciants aconsellava els botiguers no treballar. El carrer Gran de Gràcia, un dels principals eixos comercials del barri, presentava un aspecte poc comercial, on només algunes franquícies han aixecat la persiana.

On sí que ha funcionat la proposta, ha estat al centre de Barcelona. A la zona de plaça de Catalunya, passeig de Gràcia, Porta Ferrissa i Portal de l’Àngel la gran majoria de botigues han decidit obrir. La gran afluència de turistes ha omplert els carrers i els establiments com si fos un dia feiner.

Tot i que la norma diu que les botigues han de tancar a les 18 h, molts comerços, com Mango, han optat per allargar la jornada comercial una hora més. Sobretot el passeig de Gràcia, que a les set de la tarda encara tenia la majoria d’establiments oberts amb clients comprant-hi. Alguns botiguers reclamen que s’ampliï l’horari comercial, ja que consideren que les 18 h és massa aviat per tancar.