El 2005 Gràcia va apostar per no donar més llicències de bars a la Vila. Després de nou anys, el barri vol revisar aquest pla d'usos per adaptar-lo a la situació actual. Aquest és el punt en comú entre l'Administració i els veïns. Reformular aquesta guia marcarà el caràcter social, comercial i turístic del districte. Tot i això, hi ha diferències sobre com fer-ho. LLUÏSA ESTEBAN, AV Plaça del Diamant "Nosaltres vam insistir que volíem participar en la diagnosi, per allò de què el malalt sap millor que ningú quins són els símptomes de la seva malaltia, volíem participar, però finalment, quan ens van donar el resultat després de molt d'insistir, quan ens van donar el resultat d'aquesta diagnosi ja va ser un pla d'usos complet." El menjar per emportar-se o els albergs juvenils són alguns dels negocis que s'estan instal·lant amb més força a la Vila. El nou Pla d'usos ha de regular aquests fenòmens i evitar la concentració d'establiments del mateix tipus. Per fer-ho, el veïnat demana un procés participatiu per consensuar el model de barri. Per això, s'ha constituït la plataforma Gràcia cap a On Vas? que ja ha presentat esmenes a la proposta inicial del pla d'usos. TONI RAMÓN, Associació Veïnal de la Vila de Gràcia "Per nosaltres és clau que no hi hagi una aprovació definitiva fins després d'aquest procés, perquè hi pot haver aquest procés, però si després no s'implementa amb el document, el procés no haurà servit de res." La plataforma reclama una moratòria en l'atorgació de més llicències per iniciar el procés participatiu. Des del districte s'assegura que estan disposats a parlar amb els veïns. BERTA CLEMENTE, portaveu del districte de Gràcia "No aprovaríem cap pla que no tingués un consens veïnal i era una de les demandes que ens expressaven els representants de la plataforma." El model que defensa la plataforma Gràcia cap a On Vas? és reduir l'especialització en l'oci nocturn i millorar la convivència i el descans dels veïns. També creuen que no s'ha d'afavorir una elitització del barri.

Gràcia vol revisar el Pla d’usos del districte, vigent des de 2005. Considera que ha quedat obsolet i que cal adaptar-lo a la situació actual, tenint en compte nous fenòmens com els locals de menjar per emportar i els apartaments i albergs turístics.

Els veïns volen dir la seva sobre aquest pla que ha de configurar el model de barri. Per això, s’han constituït en la plataforma Gràcia cap a On Vas? per debatre quin model de barri volen. Hi participen associacions veïnals i ciutadans que reclamen un procés participatiu vinculant en l’aprovació finals d’aquest pla. També demanen que se suspenguin les llicències abans de començar el procés. Des del districte s’assegura que es vol un model de consens.