Els 14 col·laboradors cívics que, a partir d'avui a la nit, treballaran per garantir la convivència als carrers, han completat aquest matí la formació. La Guàrdia Urbana els ha explicat amb detall l'ordenança de civisme i els ha donat instruccions de com fer pedagogia amb la gent que es trobin a la via pública. Per als casos en què detectin problemes de convivència més greus, també els han explicat els mecanismes de coordinació amb els cossos policials. Per primera vegada, aquests col·laboradors estaran contractats pels locals d'oci nocturn de la zona. LLUÍS TORRENTS, gerent de Razzmatazz "La seva finalitat, evidentment, no és la d'actuar com un cos policial, perquè no ho són ni tenen competències al carrer per actuar com a policia ni com a vigilants de seguretat i la seva feina és informar." Amb aquest acord, segons l'Ajuntament, es vol donar un pas més en el pla iniciat el 2012 i evitar imatges com aquestes. Segons dades del consistori, en el primer any de funcionament del pla es va aconseguir reduir el nombre de denúncies per molèsties als veïns en prop d'un 47%. El 2013, però, aquest percentatge va ser molt menor i les denúncies van baixar només en un 5%. Els resultats d'aquesta iniciativa es valoraran setmanalment a través de trucades telefòniques als qui viuen allà. JOAN CAMBRONERO, gerent del districte de Sant Martí "Informar-los setmanalment de com han viscut aquella setmana a la zona, si han notat millora. I si no l'han notat quines són les deficiències que ells detecten per tal qiue nosaltres, a la setmana següent, aquest pla pugui ser molt flexible i puguem ja interferir en aquestes situacions." El conveni de col·laboració, que han signat 18 bars i discoteques amb els responsables municipals, preveu que els tècnics de l'Ajuntament coordinin l'acció dels col·laboradors. Treballaran de dijous a dissabte des d'aquesta mateixa nit i fins a les festes de la Mercè.

La zona lúdica del Poblenou comprèn l’àrea definida entre els carrers de Bolívia, la Ciutat de Granada, Pujades, Marina i l’avinguda Meridiana. En aquesta zona hi ha 30 locals entre bars, discoteques i restaurants amb ambientació musical. L’ús intensiu de l’espai públic al voltant d’aquests establiments fa difícil la convivència amb el descans dels veïns de la zona. L’any 2012 es va decidir posar en marxa un pla intensiu de la Guàrdia Urbana que reforçava la vigilància i els serveis de neteja a la zona. Segons dades de l’Ajuntament, com a conseqüència d’aquell operatiu, les trucades per molèsties han baixat considerablement: un 46,7% el 2012 i un 4,6% el 2013.

Aquest 2014 es vol fer un pas endavant amb un pla d’actuació integral que buscarà la coresponsabilitat dels establiments. Entre els locals que ja s’han adherit al pacte hi ha Razzmatazz, Merlín, Ovella Negra i Sr. Lobo. La contribució que hi faran consistirà a incorporar col·laboradors cívics que fomentaran accions de bona convivència. Aniran identificats i prèviament rebran una formació específica per part de la Guàrdia Urbana. El pla es complementarà amb una campanya de comunicació per informar-ne els veïns.