Les obres ja han començat però això no atura la plataforma veïnal Aturem el Pla Paral·lel. Aquest és només un dels actes que tenen previstos per donar a conèixer al veïnat el que, segons ells, és un pla urbanístic que va en contra dels interessos dels barris propers al Paral·lel. A més, creuen que es vol convertir la zona en un punt turístic més de la ciutat. CRISTINA FERNÁNDEZ, veïna "El que no es pot fer és convertir tota la ciutat en un parc temàtic. Pensem que el projecte de millorar el Paral·lel i el Poble-sec està molt bé, però intentem pensar-ho per la gent. L'enllumenat diuen que seran uns fanals molt bonics, però hi ha moltes necessitats i l'enllumenat no és prioritari." La plataforma demana l'aturada de les obres i assegura que l'Ajuntament ha aprovat aquest projecte sense tenir el suport de la majoria d'entitats i veïns del barri. JAVIER FRAGA, membre de Raons Públiques "Les entitats que hi van anar són unes quantes i no representen tot el teixit veïnal. El que nosaltres reivindiquem des d'aquesta plataforma, que arreplega més de 40 entitats i més de 800 veïns, que es faci un procés veïnal reivindicatiu des de la base en què es tingui en compte les necessitats reals dels veïns." Des de l'Ajuntament, però, asseguren que la plataforma veïnal arriba tard per aturar les obres del Paral·lel perquè durant un any va haver-hi una comissió de seguiment per decidir el futur de l'avinguda. JORDI MARTÍ, regidor de Sants-Montjuïc "No són les entitats i veïns del barri perquè la unió de veïns del Poble-sec, la Coordinadora d'Entitats, la Fundació Fem Paral·lel, la Unió de Comerciants del Poble-sec i Paral·lel, totes aquestes entitats tan importants, que han participat durant un any en la comissió de seguiment estan d'acord amb les obres i ens demanen que no les aturem." Tot i que les obres de transformació del Paral·lel ja han començat i no s'aturaran, el regidor del districte es mostra obert al diàleg. Assegura que encara estan a temps de parlar sobre els usos i algunes qüestions secundàries que no afectin el projecte que es va aprovar fa uns mesos.

Primera aproximació entre la Plataforma Aturem el Pla Paral·lel, contraris a la reforma d’aquesta avinguda, i l’Ajuntament. Totes dues parts van fer una primera reunió aquest dijous a la nit per posar les cartes sobre la taula. Els veïns van fer arribar al consistori les propostes que tenen per millorar el projecte i per engegar un procés participatiu en què s’escolti l’opinió dels ciutadans sobre les obres.

A Aturem el Pla Paral·lel valoren aquest primer pas però consideren que no és suficient, “cal que el diàleg porti a algun lloc”. Així, paral·lelament a les converses amb el consistori, asseguren que es continuaran mobilitzant perquè “no només s’escolti el que vulguin els veïns, sinó que s’executi”.

La plataforma ha elaborat un manifest que ja compta amb el suport de més de 40 entitats del Poble-Sec i l’adhesió de 700 persones. Demanen que s’aturin les obres de remodelació de l’avinguda del Paral·lel i que es reformulin alguns aspectes del projecte, com convertir les cruïlles de Sant Antoni en places rectangulars per als veïns o reduir el nombre de carrils de circulació. Consideren que l’Ajuntament encara és a temps d’executar aquests canvis.

L’Ajuntament es manté a no aturar les obres de remodelació. Fins ara les obres s’han supervisat a través d’una comissió, en què els integrants de la plataforma contrària al pla no se sentien representats.

Segons la plataforma Aturem el Pla Paral·lel, la pròxima reunió amb l’Ajuntament serà entre el 14 i el 17 de juliol.