Camuflats entre els turistes, tres agents de la Guàrdia Urbana observen els qui passegen pel centre per detectar possibles furts. S'endinsen en les zones més concorregudes, des de la Rambla fins a la Boqueria, Colom o el carrer de la Portaferrissa. És en un establiment d'aquesta via on fan la primera actuació, dues persones que, suposadament, han sostret un telèfon mòbil a una turista. "Nos hemos podido esconder en un comercio y desde ese comercio hemos visto como se introducían justo en el de enfrente y hemos podido ver como cojían las prendas de ropa a modo muleta para tapar la acción." Com que es tracta d'un mòbil amb un valor superior als 400 euros, les presumptes lladres queden detingudes. El pas següent és retornar el telèfon a la víctima. "Signes els teus drets com a víctima i un document pel qual et tornem el telèfon. Poc després els avisen d'un possible furt en un altre comerç. Qui l'ha comès ha pogut fugir, però ha llençat una bossa amb els objectes robats pel camí. "Lo que hacen es que fabrican esta bolsa de papel de plata en su interior i, como ha dicho el compañero lo que hace es hinibir el sistema de alarma." Grups com aquest funcionen a Ciutat Vella des de 2012, un temps en què han fet més de 10.700 detencions. JOAN DELORT, gerent de Prevenció, Seguretat i Mobilitat "Les oportunitats han augmentat, perquè la població no és que hagi baixat gaire, però el nombre de turistes en aquests moments consolidats està a set i mig i el nombre de pernoctacions també ha crescut i estem en 16 milions. Vull dir que les oportunitats de què passin coses han continuat creixent i en canvi els fets han continuat davallant." Les patrulles treballen sempre a la mateixa zona i això els permet conèixer tant el territori com els possibles delinqüents reincidents, que també acostumen a operar sempre als mateixos llocs. En concret a Ciutat Vella s'hi destinen 30 operatius que recorren els carrers durant tots els mesos de l'any.

La Guàrdia Urbana ha presentat aquest dijous el resultat dels GDU que, en l’últim any, han contribuït a la davallada dels furts en un 11,5% a Ciutat Vella i un 9,9% a l’Eixample. Els GDU actuen sempre de paisà i amb un coneixement profund del districte i les activitats delictives que s’hi poden cometre. A més, treballen amb flexibilitat d’horaris. Aquestes circumstàncies permeten que els agents puguin actuar de forma més efectiva i especialitzar-se en una zona concreta.

Fins al moment la Guàrdia Urbana té tres grups especialitzats. El de Ciutat Vella, format per 30 agents, es va crear el 2012 i en l’últim any ha efectuat 11.759 detencions. El GDU de l’Eixample es va formar un any després, després d’observar els resultats del de Ciutat Vella. El componen 13 agents, que se centren principalment en els furts produïts en els eixos comercials, el metro i l’Estació del Nord.

El març d’aquest any va entrar en funcionament el tercer grup al districte de Sant Martí, que posa especial atenció en la zona de platges, els centres comercials, hotels i zones lúdiques. A l’octubre s’hi afegirà Sants-Montjuïc, on l’atenció de centrarà sobretot a la zona de la muntanya de Montjuïc i el Poble Sec.

La creació d’aquests grups especialitzats segueix la tendència iniciada el 2011 amb la posada en marxa d’operatius similars com el dispositiu Xarxa, en col·laboració amb els Mossos d’Esquardra i centrat en la vigilància al transport públic, o el Grup de Platges, especialitzat en el front marítim.

Renovació de la flota

Paral·lelament a la creació dels nous grups operatius, la Guàrdia Urbana també renovarà la flota de cotxes. S’hi incorporaran 56 vehicles amb  la nova imatge corporativa del cos, completament informatitzats amb ordinadors incorporats en què es poden consultar les bases de dades policials. Es tracta de vehicles que el consistori barceloní va comprar a través d’un préstec demanat conjuntament amb d’altres ajuntaments a través de l’Associació Catalana de Municipis.