El matí ha estat tranquil. A la tarda ja no es pot dir el mateix. "Hi havia molta gent i hem pensat de tornar un altre dia més endavant." "Depèn de quina botiga com que hi ha cues molt llargues ha estat fer un vol i marxar. És molt bèstia, el Zara per exemple." Hi ha qui, però, s'ha armat de paciència i n'ha sortit ben carregat. "Estem des del migdia aquí comprant i, com veieu, hem fet fira." Segons la Confederació Catalana de Comerç aquestes rebaixes poden ser el principi del final de la crisi. El nivell de compres dels últims mesos els fa ser optimistes. MIQUEL DONNAY, president del Gremi de Comerç Tèxtil "Els últims tres mesos han estat espectaculars i han augmentat un 5% les vendes..." Alguns botiguers ho corroboren. "Per primera vegada en uns quants anys tens la sensació d'arribar a les rebaixes amb els deures fets, no tens la sensació que les rebaixes t'hagin de salvar la campanya." "La previsió dels comerciants és que les vendes augmentin entre un 2 i un 4% respecte a l'any passat. Es calcula que, de mitjana, els catalans es gastaran uns 100 euros." L'excepció, però, confirma la regla. "Més. Més de 100 euros. Nosaltres ens hem gastat més." Gastin més o menys, el cert és que aquest any els consumidors tindran més temps per comprar a les rebaixes. Aquest estiu, les botigues de les zones comercials podran obrir tots els diumenges.

La previsió del gremi és que les setmanes de rebaixes aportin 725 milions d’euros de facturació al conjunt dels comerços petits i mitjans de Catalunya, 25 milions més del que s’esperava facturar durant el mateix període de l’any passat. A més, els últims anys les rebaixes d’estiu començaven ja oferint diversos productes amb descomptes que podien arribar al 70%, una situació que podria costar més de veure durant les primeres setmanes d’aquest període, en què els preus s’abarateixen entre un 30 i un 50%. Tot i que el primer matí de rebaixes ha estat tranquil, s’espera que a mesura que avanci la tarda i la setmana cada cop hi hagi més afluència de clients. El càlcul de la Confederació de Comerç de Catalunya és que, de mitjana, cada català gastarà al voltant de 100 euros aquest any.

Aquestes rebaixes aniran complementades de l’ampliació de l’horari comercial, que permet que els comerços puguin obrir tots els diumenges de 10 a 18 h fins al 15 de setembre. Aquest fet contribueix a augmentar l’optimisme dels representants dels comerciants.

El secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miquel Àngel Fraile, afirma que estan segurs que “hi haurà una despesa superior a la de l’any passat” i s’espera augmentar les vendes entre un 2 i un 3%. Si això es produeix, aquestes rebaixes canviarien la tònica decreixent en les vendes dels períodes anteriors, i per tant, s’espera “una campanya de rebaixes molt positiva”. El president del Gremi de Comerç Tèxtil, Miquel Donnay, ha anat més enllà i ha afirmat que aquestes rebaixes són la fi d’una crisi de set anys de caigudes constants de les vendes. Caldrà veure si les dades de facturació, que es tancaran a l’octubre, confirmen el canvi de tendència en el consum.