Aprofitar els participants que aporta el Pride era l'objectiu d'avui. Els comerciants del centre però, asseguren que no l'han complert. NICOLÀS TEIXIDÓ, dependent Diesel "No ha valido la pena creo porque son demasiadas horas que el establecimiento está abierto y creo que el gasto que puede llegar a tener no compensa." ELENA PEIRÓ, dependenta d'Escala Dei "Gent del Pride, gens ni mica. Aquí no hem notat res. L'únic que hi ha són turistes i gent de sempre." En algunes marques, però, reconeixen que sí que han rebut participants del Pride al llarg de la setmana. BRIAN JIMÉNEZ, encarregat de NIke Store "Entre setmana sí que hem vist algo de gent d'aquest estil que sí que ha vingut a la botiga i ha comprat samarretes de tirants o productes més del seu estil de roba, però sí que no hem vist aquest cap de setmana res important. Sempre val la pena perquè al final sí que venen molts turistes." Al matí, la situació ha estat gairebé la mateixa. Per això, molts comerciants han aprofitat per preparar les rebaixes i començar a fer promocions. MIQUEL ÀNGEL FRAILE, secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya "Hem tingut una gran pressió part del sector turístic i hoteler perquè obríssim però ells no posen els diners, els posem nosaltres. Haurem d'analitzar-ho i veure quines són els necessitats del sector i en tot cas adequar les dates als interessos generals de tots plegats." El proper diumenge en què tots els comerços de la ciutat podran obrir serà el següent, coincidint amb l'inici de les rebaixes. Ara bé, a partir de llavors els diumenges només podran obrir les botiques que estiguin situades en zones turístiques. Podran obrir de 10 a sis de la tarda fins al 15 de setembre. Una de les zones que se'n beneficiarà és la de Sants. Aquest matí pocs comerços han aixecat la persiana i els que ho han fet han tingut poca feina. Amb aquesta experiència, caldrà veure com els funcionen els diumenges d'estiu. En total, podran obrir cada dia durant dos mesos i mig.

No és la primera vegada que passa. Els comerciants també van fer molt poques vendes el 18 de maig intentant aprofitar l’arribada massiva de creueristes a la ciutat i el 30 de març amb els assistents a la fira Alimentària. El secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miquel Àngel Fraile, ha explicat que el sector ha tingut una gran pressió per part del sector turístic i hoteler perquè obríssim, però ells no posen els diners, els posem nosaltres”, diu. Fraile proposa estudiar quines són els necessitats i adequar les dates als interessos generals del sector, en general.

Tot i que tots el comerços de la ciutat tenien permís per obrir aquest diumenge, no tots han decidit apujar les persianes. Al Portal de l’Àngel gairebé tots els establiments són franquícies de grans marques i estan oberts, però la majoria de comerços dels carrers del voltant han estat tancats. Les botigues de marca són aquests dies les més concorregudes pels clients, que aprofiten per comprar sobretot roba i complements.

A l’Eix Comercial del Carrer de Sants, alguns botiguers han intentat aprofitar la proximitat amb el “village” del Pride Barcelona, a l’avinguda de la Reina Maria Cristina, per captar clients. Però tampoc no ho han aconseguit.

Calendari de festius oberts

Aquest any, l’Ajuntament va afegir al calendari de festius oberts que fixa la Generalitat quatre diumenges especials en què tots els comerços poden obrir. Es van triar dies en què s’estima que hi ha més visitants a la ciutat i que, per tant, els beneficis per als comerciants podrien ser més importants.

El primer va ser per la fira Alimentaria. El 30 de març va ser un dels dies escollits per ser el diumenge previ a la fira agroalimentària més important de tot l’estat: hi havia 140.000 congressistes vinguts de 140 països i l’ocupació hotelera va arribar a omplir el 77% de les places. Tot i així, el mal temps i la pluja van fer que fossin pocs els que van aprofitar la jornada per anar de botigues.

El segon festiu amb permís per obrir va ser el 18 de maig, quan es va voler aprofitar l’arribada de 31.630 creueristes, xifra rècord en un sol dia. Els comerços tampoc no van quedar satisfets amb els resultats de vendes i van assegurar que no s’havia arribat ni molt menys al volum d’un dissabte normal, ni tan sols al d’un dia feiner. El darrer d’aquests quatre diumenges d’obertura especial serà el 14 de setembre, una altra data en què s’espera l’arribada de molts creueristes.

Per incloure aquests quatre dies a la nova regulació, s’han substituït els dies 12 d’octubre i 1 de novembre, que es canvien pel 30 de març i el 29 de juny, mentre que els altres dos festius -18 de maig i 14 de setembre- són nous, producte dels dos dies addicionals que marca la llei catalana. A banda, es mantenen els festius ja fixats per la Generalitat per a tot el territori, que corresponen al 5 i el 12 de gener, el 6 de juliol i el 6, el 8 i el 21 de desembre.

Horaris comercials durant l’estiu

Diumenge vinent, 6 de juliol, serà el proper festiu de l’estiu amb els comerços oberts. Llavors els botiguers sí que preveuen un gran volum de vendes, ja que el motiu que s’obri és que és el primer cap de setmana de rebaixes. El públic objectiu serà llavors la població autòctona, que ja està acostumada a que el primer diumenge de rebaixes les botigues estiguin obertes.

Paral·lelament a tot aquest ball de dates, aquest divendres es va aprovar en el ple municipal un acord que permet obrir les botigues els dies festius durant l’estiu. Els comerços de les àrees més turístiques de 17 barris de Barcelona podran obrir els diumenges des de l’1 de juliol fins al 15 de setembre entre les 10 del matí i les sis de la tarda. En queden fora d’aquesta mesura els grans centres comercials de la ciutat, a excepció del Maremagnum, que ja obria els 365 dies de l’any perquè es troba en zona portuària.