L’avinguda de la Reina Maria Cristina s’ha tornat a convertir, un any més, en el village, l’epicentre de les celebracions del Dia de l’Orgull Gai, on durant tot el cap de setmana es faran concerts i activitats. El tret de sortida l’ha donat la tradicional Cursa de Talons, en homenatge a les drag-queens. L’organització assegura que aquesta festa ja s’ha convertit en la més important de tot el Mediterrani, per davant de ciutats com Marsella.

Dels prop de 75.000 visitants estrangers que es preveu que passin el cap de setmana a la ciutat, la majoria provenen d’Anglaterra, França, Itàlia i en menor mesura dels EUA. A l’any arriben a la ciutat 9 milions de turistes, dels quals 700.000 són del col·lctiu LGTB.

David Martí, coordinador del Pride Barcelona i vicepresident de l’Associació Catalana d’Empreses per a Gais i Lesbianes, (CEGAL) considera que amb l’esdeveniment “posem el nostre granet de sorra a l’economia de la ciutat.” I és que està previst que la festa deixi 25 milions d’euros a Barcelona.

Crítiques pel negoci del Pride

Davant les crítiques d’algunes associacions LGTB, que consideren que l’esdeveniment està més enfocat al negoci que no pas a la reivindicació i la defensa dels drets del col·lectiu LGBT, el coordinador del Pride assegura que “s’ha agafat el model occidental de festa, que és l’orgull gai que fa sis anys que fem a Barcelona.” A més recorda que el Pride no només està format per una associació d’empreses (d’on ell és el vicepresident), sinó que també hi ha 30 entitats, com ara de discapacitats LGTB, pares i mares de membres del col·lectiu i també d’immigrants. “Sha d’intentar motivar a la gent per sortir al carrer, i aprofitant que la tens al carrer transmetre aquest missatge que volem transmetre de reivindicació”, conclou Martí.

Reivindicació històrica

La celebració recorda els anomenats Disturbis de Stonewall, que van passar a Nova York el 1969 arran d’una batuda policial al bar Stonewall Inn. A Barcelona, el Pride es va començar a celebrar oficialment el 2009. Des de llavors, cada any a finals del mes de juny s’organitzen un seguit d’actes festius i reivindicatius per recordar la diada.