JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+DCat+RCat "Això és un atemptat, un atemptat a l'autofinançament del Port, als compromisos financers, al compromís de fer bé les coses. És intolerable." ÀNGELS ESTELLER, Grup Municipal del PP "Aquest fons, en cas que s'articuli d'una manera determinada, en cap cas no pot comprometre la competitivitat del Port de Barcelona i no pot afectar els seus balanços." JORDI PORTABELLA "Oi que vostè no pot dir 'prometo que això no passarà.' Oi que no ho pot dir? Perquè vostè l'únic que volia era marejar la perdiu. Per tant queda desqualificada, ho sento." ÀNGELS ESTELLER "Vostè ha utilitzat aquesta proposta només per anar en contra del govern d'Espanya. Vostè no vol defensar el port."

Portabella i Esteller s’han embrancat en una discussió a resultes d’una declaració institucional i d’una proposició d’Unitat per Barcelona (ERC+DCat+RCat) que reprovava el projecte de fons d’accessibilitat dels ports. Portabella ha dit que aquesta era “una mesura intolerable” que atemptava contra l’autofinançament del Port. Esteller li ha contestat que la mesura no afectava la competitivitat del Port de Barcelona i el republicà li ha rebatut que en cap cas no podia garantir que això fos veritat i que només estava “marejant la perdiu”. Esteller ha dit que Portabella no volia defensar el Port i només el movia l’interès de fer mal al Govern d’Espanya.

Nombroses veus s’han fet sentir des que Foment va anunciar que preparava un fons d’accessibilitat dels ports, que obligava a destinar el 50% dels beneficis dels ports a finançar altres instal·lacions portuàries de l’Estat. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha assegurat que la mesura és regressiva i suposa un despropòsit per als ports com Barcelona, que generen beneficis. Fins i tot el Grup Municipal del PP es va mostrar inicialment contrari a la mesura.