Les obres a l'edifici de l'antiga cooperativa de la Lleialtat Santsenca duraran fins al gener de 2016. Es recuperarà l'aspecte de la façana noucentista i disposarà d'un sistema de climatització intel·ligent. Els veïns guanyaran un nou espai reivindicat històricament en un moment en què s'ha qüestionat molt la gestió municipal per un altre edifici, el conflicte de Can Vies. És per això que el regidor del districte s'ha volgut reivindicar en aquest projecte. JORDI MARTÍ regidor de Sants-Montjuïc "Veurem la transformació d'un equipament municipal que feia molts anys que estava abandonat, i que aquest regidor va voler prioritzar, i que ha generat un procés participatiu molt gran i molt exitós." Després de ser una cooperativa social, acabada la Guerra Civil va passar a les mans dels socis de La Flor de Maig. A finals dels 90, va albergar la fàbrica de turrons Viar. Més tard, va ser una discoteca i, fins fa sis anys, va ser un centre social ocupat. Amb una inversió de quatre milions d'euros, Sants recuperarà aquest edifici per acollir activitats socials, després d'un llarg període de reclamacions del barri. JORDI MARTÍ regidor de Sants-Montjuïc "Tindrem un nou equipament per a entitats, ara que hi ha gent que es queixa no sempre amb el millor estil, de la manca d'equipaments per a les entitats, pels joves, més enllà d'altres actuacions que estem portants a terme, com Can Batlló i cedir nous espais a entitats." Josep Alemany, també arquitecte d'El Molino, va construir aquest immoble el 1927, seguint un estil eclèctic de les darreries del Noucentisme barceloní. Avui, la Lleialtat Santsenca està protegida pel Catàleg de Patrimoni Arquitectònic de Barcelona.

El regidor de Sants-Montjuïc, Jordi Martí, ja va recordar, l’endemà dels primers incidents arran del desallotjament de Can Vies, que el barri guanyarà a mitjà termini nous espais i que les entitats en podrien fer ús si desenvolupen les activitats “en un entorn normalitzat”. De ben segur, Martí tenia al cap Can Batlló, però també la Lleialtat Santsenca, en desús des de fa anys. El conflicte generat per l’enderrocament de Can Vies ha fet que l’Ajuntament faci gala d’aquest projecte, que diu, gaudeix d’un ampli consens veïnal, i a pesar que “hi ha gent que es queixa, no sempre amb el millor estil, de la manca d’equipaments per a les entitats, pels joves”, ha afirmat el regidor. La intenció del govern municipal és destinar-lo, doncs, a les entitats -sense concretar encara quines ni el tipus de gestió amb què funcionarà l’equipament- per tal de pal·liar aquest dèficit de locals per als veïns de Sants que el moviment associatiu fa temps que denuncia.

El conjunt que ara es remodela al número 31 del carrer d’Olzinelles data de 1927. Reformes posteriors l’han anat desvirtuant (havia estat darrerament una discoteca) i el que es pretén amb les obres que comencen és que llueixi amb els elements originals (com les bigues de fusta del sostre o els finestrals), se n’eliminin els cossos afegits, i alhora dotar-lo amb les últimes innovacions tècniques seguint criteris de sostenibilitat amb la instal·lació d’un sistema de climatització intel·ligent i de plaques fotovoltaiques.

El projecte, dissenyat per HARQUITECTES, en el qual s’invertirà 4,1 milions d’euros (0,2 menys del que es va dir al març), es vol que estigui acabat el gener de 2016, després de 21 mesos. Entre les solucions previstes, hi destaca un atri que s’obrirà al carrer, que facilitarà l’entrada de llum natural a l’interior de l’edifici, i que, segons els autors, “serà foyer, vestíbul, bar d’estiu, umbracle i bulevard”. Un punt de trobada, en definitiva, que donarà la benvinguda al visitant i des d’on s’accedirà a la resta d’espais del complex cívic.

Una paret mitgera de grans dimensions permetrà veure com era l’edifici en el passat, renovat també tant a la planta baixa, que passarà a ser una sala polivalent amb servei de bar, com a la de sobre, que acollirà la sala d’actes amb capacitat per a 200 persones.