LUIS BLANCO, portaveu Marxa per la Dignitat "Demanem no pagar el deute, aconseguir pa, treball i sostre per a tothom, i la dimissió dels governs de la troica i dels que en són còmplices, tant el govern de l'Estat com el govern de Catalunya."

Els lemes de les manifestacions d’avui són “Pa, treball, sostre i dignitat” i “No al pagament del deute”. Donen continuïtat a les marxes multitudinàries que el 22 de març passat van confluir a Madrid, després de dies caminant des de moltes províncies espanyoles. Ara l’objectiu és estendre i descentralitzar la protesta, entenent que no és només l’Estat, sinó també les comunitats autònomes les que estan aplicant unes polítiques de retallades de drets i benestar que empobreixen la majoria de la població. En la mateixa línia, el 30 d’abril es van ocupar més de 400 oficines de l’INEM i unes 40 del Servei d’Ocupació de Catalunya.

A la manifestació d’avui, en què han participat 4.000 persones segons els organitzadors i 800 segons la Guàrdia Urbana, s’han tornat a recollir donacions per sufragar les despeses dels aturats que hi participen. Si més no, pagar-los el bitllet de transport, ja que no tenen ingressos. Aquest mecanisme de solidaritat ja va funcionar a les marxes del 22 de març fins a Madrid. Llavors, amb aquest mecanisme, es van pagar el 35% de les despeses als aturats i persones sense recursos que hi participaven.

Les dues marxes d’aquesta tarda a Barcelona han confluït a la plaça de Sant Jaume, on han parlat representants del col·lectiu d’aturats, dels bombers “indignats”, de Can Vies, de les dones, de les lluites contra les retallades a l’educació i als serveis públics, dels pensionistes, dels treballadors de Panrico i dels immigrants.

A la marxa d’aquest vespre s’ha pogut veure la participació de membres de la marea de pensionistes, dels Iaioflautes, la Coordinadora d’Assemblees d’Aturats, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, la marea groga d’educació, col·lectius de sanitat i efectius dels Bombers de la Generalitat. També hi han participat sindicats i formacions polítiques com ICV-EUiA, la CUP, Podem o Procés Constituent. El portaveu de la FAVB, Luis Blanco, ha denunciat que tant la Generalitat com el Govern espanyol actuen com “còmplices” de la “troica” en la seva política de retallades.

Els manifestants, un cop concentrats davant de la Generalitat, han assegurat que continuaran lluitant i mobilitzant-se durant aquest estiu per tal de mantenir viu l’esperit de la marxa d’aquest dissabte. La llista de reivindicacions de la Marxa per la Dignitat és llarga: no als desnonaments, no al pagament del deute, no a les retallades ni les privatitzacions, per unes pensions públiques dignes, una renda garantida de ciutadania, la justícia universal, l’avortament lliure i gratuït… Totes aquestes demandes es resumeixen en un canvi radical del model social que s’està imposant amb l’excusa de la crisi econòmica.

Després dels parlaments a la plaça de Sant Jaume, la protesta ha continuat fent un recorregut al voltant del Palau de la Generalitat. Han intentat encerclar tot l’edifici, però la cadena humana només ha arribat a acordonar la façana principal i part dels laterals.