Treu la pols dels llibres que els últims mesos ha guardat en caixes esperant sortir de nou a la venda. Amb 65 anys, el Josep Cots es va resistir a tancar la llibreria de la seva vida després que en pugés el preu del lloguer. JOSEP COTS, llibreter "Per què jubilar-me? M'entens? Confuci va dir: 'si tries una feina que t'agrada no treballaràs mai més'. I això és el que m'ha passat a mi 40 anys." Per refundar el negoci necessitava un soci. El va trobar, però, tot i així, encara li faltaven diners. JOSEP COTS, llibreter "Vaig fer una proclama popular dient 'Documenta, o segueix o plega. Si voleu continuar amb Documenta...' I vaig tenir un cert rebot." Aquest rebot es va traduir amb més de 400 aportacions de mecenes que li van permetre assolir els 40.000 euros necessaris. Ara, el nom de cadascun d'ells està inscrit en aquesta D que presideix l'entrada de la nova llibreria. Els anys passen, el local canvia, però la mirada de Documenta d'apostar per l'art, la ciència i la política es manté. JOSEP COTS, llibreter "La llibreria es construeix dia a dia triant els llibres que poses a sobre la taula i els aparadors. Això és el que dóna el caràcter a la llibreria. Si això fos una gran cadena seria amb criteris comercials i jo l'he fet amb rigor, actualitat i esperit crític." Una festa amb els mecenes i una actuació d'Oriol Tramvia serviran aquest vespre per inaugurar de nou una llibreria amb 40 anys d'història.

Amb 65 anys i a punt de jubilar-se, el Josep Cots es va resistir a tancar la llibreria de la seva vida després que en pugés el preu del lloguer. Per refundar el negoci necessitava un soci i, aleshores, va conèixer l’Eric del Arco, un amant de la literatura que es va voler implicar en el nou projecte. Tot i així, encara els faltaven diners i van decidir començar una campanya de micromecenatge per aconseguir els 40.000 euros necessaris per obrir el nou local a l’Eixample, concretament al carrer de Pau Claris. La crida va tenir resposta, ja que més de 400 mecenes van fer donacions perquè la nova llibreria Documenta fos una realitat. “Confuci va dir que si tries una feina que t’agrada no treballaràs mai més. I això és el que m’ha passat a mi durant 40 anys”, explica cofoi Josep Cots, que ja no pensa en la jubilació.

Tot i el canvi de local, l’esperit de Documenta continua sent el mateix amb una aposta ferma per l’art, la ciència humana i la política, tal com explicat Cots: “Una llibreria es construeix dia a dia triant els llibres que poses a sobre la taula i als aparadors. Això és el que dóna el caràcter a la llibreria. Si fóssim una gran cadena seguiríem criteris comercials, però jo prefereixo el rigor, l’actualitat i l’esperit crític.”

Una festa amb els mecenes i una actuació d’Oriol Tramvia serviran dijous al vespre per inaugurar de nou una llibreria amb 40 anys d’història.