Santi Vila ha manifestat aquest dijous que el fons d’accessibilitat que prepara el govern estatal suposa un “despropòsit” per als ports que generen beneficis. Vila creu que la mesura és “regressiva” i lamenta que s’hagin convençut els operadors privats per invertir en el Port de Barcelona i que ara fruit dels beneficis vagin a parar a altres ports que són competència directa. Les paraules del conseller han arribat després que es pronunciés en un sentit molt crític el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, que va denunciar que l’Estat els vol restar competitivitat amb la mesura. Cambra va afirmar que el Port haurà d’aportar una quantitat molt elevada, de 37 milions d’euros, i que suposarà una tercera part del total del fons.

Rebuig frontal dels empresaris portuaris

Totes les associacions empresarials que treballen al Port de Barcelona s’han unit per manifestar la seva oposició a un nou fons estatal que preveu finançar les obres d’accés a tots els ports espanyols per valor de 100 milions d’euros. Les institucions que treballen al Port de Barcelona consideren que la mesura “coarta greument la capacitat d’inversió del Port en el futur” i va en contra de la llei de ports de l’any 96, que atorgava certa autonomia econòmica i financera a cada instal·lació. Els empresaris denuncien que amb els anys la llei s’ha anat modificant per recentralitzar, diuen, aquestes infraestructures. En cas que s’apliqui aquest fons les associacions empresarials portaran la mesura al Tribunal de la Competència Europeu: “Defensarem els nostres interessos en els òrgans corresponents.”

La Cambra de Comerç de Barcelona també s’ha pronunciat aquest dijous. L’aplicació del fons suposaria, diuen, una “amenaça seriosa” a la competitivitat del teixit productiu i empresarial que opera des del Port -3.000 empreses i una facturació de 300.000 milions d’euros-.