La cruïlla de la via Laietana amb el carrer Comtal. Aquí és on les associacions de botiguers de la zona volen instal·lar una escultura en honor a Guifré el Pilós. Just a tocar d'aquí, és on residia temporalment el qui va ser el primer comte de Barcelona que els comerciants volen recordar. JAVIER COTTET, president de Barna Centre "L'única escultura que hi ha a l'estat espanyol de Guifré el Pilós és a Madrid i creiem que seria un moment idoni amb el Tricentenari de poder recordar Guifré el Pilós com a comte de Barcleona al seu carrer." El projecte inicial es va encarregar a l'artista Xavier Medina-Campeny, que va dissenyar aquest bust vertical amb un pressupost de 150.000 euros. La proposta, però, no ha convençut el consistori per l'alta densitat de vianants i vehicles que hi ha al Triangle Comtal. La proposta tampoc no ha agradat al Grup Municipal del Partit Popular, que en la Comissió de Cultura d'aquest mateix matí ha criticat el tarannà polític de l'obra." ÀNGELS ESTELLER, regidora del PP "Veïns, entitats i centres comercials sembla que tenen un projecte per fer d'aquest punt, aquest triangle, un centre de referència del separatisme català." JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de Cultura "Gifré el Pilós es mereixeria algun dia una escultura a la ciutat de Barcelona? Sí. Ha de ser la proposta que ens han presentat? La comissió d'art públic ja va dir que no (...) Nosaltres què hem demanat? Una proposta que tingui una vocació més d'horitzontalitat que no pas de verticalitat." L'Ajuntament ha encarregat ara dues propostes noves que han de tenir unes proporcions més reduïdes per tal de fer realitat l'escultura. També quedarà decidir de quina manera es finança l'obra.

L’associació de comerciants del carrer Comtal i el col·lectiu de Barna Centre treballa des de fa gairebé dos anys en el projecte d’una escultura d’homenatge a la figura de Guifré el Pilós. L’obra es vol situar en una cruïlla situada a pocs metres d’on hi havia hagut el Palau Comtal, la residència temporal de Guifré al segle IX.

La idea dels botiguers és donar a conèixer diferents capítols i personatges de la història de Barcelona i de Catalunya. A través d’aquests punts d’interès històric es vol promocionar el consum als comerços de la zona. Aprofitant que durant aquest 2014 se celebra el Tricentenari, l’objectiu és inaugurar l’obra abans del proper 11 de setembre.

Inicialment els comerciants van encarregar el projecte al reconegut artista català Xavier Medina-Campeny amb un pressupost de 150.000 euros. L’escultura, un bust de més d’un metre i mig d’alçària, no ha tingut el vistiplau de la Comissió d’Art Públic de la ciutat, que considera que és massa alta per a una cruïlla on ara mateix hi ha massa trànsit de gent i de vehicles.

La proposta no ha convençut el Grup Municipal del Partit Popular, que ha criticat l’obra en la Comissió de Cultura de l’Ajuntament. La seva portaveu, Àngels Esteller, ha denunciat que l’obra d’art projectada vol ser un punt de referència del separatisme català tal com diu que es detalla en el dossier presentat pels comerciants. En la mateixa línia ha volgut remarcar que Medina-Campeny és exmilitant del Front Nacional de Catalunya.

Des del govern municipal, el tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, ha respost a Esteller reivindicant la figura de Guifré el Pilós i la necessitat que la ciutat disposi d’una escultura en el seu honor. Ara bé, ha deixat clar que l’obra ha de tenir una dispoció hortizontal i de dimensions inferiors a les projectades per Medina-Campeny.

El consistori ha encarregat dues propostes més per fer l’escultura i encara faltarà decidir de quina manera es finança ja que a hores d’ara no hi ha cap partida econòmica prevista per l’Ajuntament.