Descobrir de nou la Rambla als barcelonins que hi han deixat d'anar, i al mateix temps descobrir la gastronomia d'alta qualitat que es fa a la ciutat. Amb aquest doble objectiu, aquest Tast a la Rambla ha portat a la part baixa del passeig zones de pícnic i fins i tot gespa artificial. JOAN OLIVERAS, president d'Amics de la Rambla "Hem volgut fer un matrimoni que permetès que els barcelonins tornessin a baixa a la Rambla, i trobessin un element d'interès en un fet extraordinari, que és l'aproximació de l'excel.lència a preus populars al ciutadà." A quatre euros i mig la tapa, es poden tastar alguns dels plats de 42 restaurants de la ciutat, alguns amb estrelles Michelin. N'hi ha de tradicionals, cuina d'autor, de tapes i també pastisseries. SERGIO HUMADA, xef del restaurant Via Veneto "Este es el macarrón, es una pasta que compramos italiana, fresca, muy buena. Es la idea de un canelón caliente, tirando a tibio, pero fresco, más veraniego." XAVIER FRANCO, xef del restaurant Saüc "T'apropes a gent que no té l'oportunitat d'entrar a casa teva perquè no pot pagar els preus que valen els nostres menús." MARTA VÁZQUEZ "Nosaltres hem comprat quatre tapes per cadascuna i dues copes per cadascuna. Ara hem anat a buscar dues tapes amb una copa, quan acabem això anirem a buscar dues tapes més amb una altra copa." Albert Adrià, Nando Jubany, Carles Abellán o els pastissers Escribà són alguns dels cuiners il·lustres que han donat el tret de sortida a aquesta iniciativa que neix amb voluntat de repetir cada any. Per a la primera edició, que acabarà diumenge, s'esperen vendre 90.000 tapes per a tots els gustos.

La rambla de Santa Mònica s’ha transformat en un espai de degustació gastronòmica dels restaurants i pastisseries més reconeguts de la ciutat. Totes les tapes costen 4,5 € i cada establiment ha portat al carrer un plat típic de la seva carta o bé l’han transformat una mica per adequar-se a l’espai on s’ha de servir. El tradicional restaurant Via Veneto serveix un macarró d’ànec amb puré de poma, oli d’alfàbrega i brots germinats. El cap de sala assegura que és una bona iniciativa per promocionar-se i sobretot sortir de la rutina diària perquè “la monotonia és el pitjor que et pot passar quan et dediques a la cuina”.

El que més preocupa és “cuinar grans volums”, assegura la Clàudia del restaurant Tickets que ofereixen un briox de papada de porc amb amanida, mostassa i formatge. Tenen previst vendre unes 1.000 unitats al dia, més o menys el que han calculat la resta de negocis. El cap de sala del restaurant Neichel creu que el Tast a la Rambla és una iniciativa que des d’un principi els ha interessat tot i que els impressiona el volum de visitants: “Estem a Pedralbes i baixar fins aquí és molt interessant. No estem acostumats a tanta gent , però en tenim moltes ganes”. El Neichel ofereix un tàrtar de vedella amb salsa bearnesa freda. Una de les especialitats del dolç és el hot-dog que s’ha inventat la pastisseria Escribà. Una recepta a base de xocolata amb llet, salsa de gerds i crema catalana.

Tall de trànsit a la Rambla

Els visitants que vulguin menjar amb tranquil·litat les tapes que se’ls ofereixen tenen un espai de degustació molt visible amb una catifa verda que simula la gespa. Aquesta àrea s’ha habilitat a la calçada dels vehicles que baixen per la Rambla, que ha quedat tallada entre els carrers del Portal de Santa Madrona i el passeig de Colon.

La iniciativa s’ha muntat amb la intenció d’atraure als barcelonins perquè tornin a passejar-se com fa anys. Durant les primeres hores d’obertura alguns visitants han estat autòctons, alguns que es dediquen a la cuina i han aprofitat per conèixer de primera mà l’oferta culinària i d’altres que tenen unes hores lliures per escapar-se i fer un aperitiu ràpid. Durant la inauguració d’aquest dijous, l’alcalde Xavier Trias, que ha donat el tret de sortida al Tast a la Rambla, confia que la iniciativa funcionarà: “El perill és que l’èxit ens desbordi. I no hi ha res millor que això ens desbordi”.