MANEL ESTELLER, metge i investigador del càncer "Vostè és un dels cinc catalans de la llista dels 400 millors investigadors del món, segons la Universitat de Stanford, que treballa només a Catalunya. Per què? És una aposta personal?" "És una aposta personal. El nostre país té un gran potencial en investigació i educació. Si tots marxem això no succeirà. Per tant, alguns ens hem de quedar per fer planter de futurs investigadors de casa nostra. A Catalunya hi ha hagut una aposta decidida per la recerca amb diferents governs i això s'ha mantingut. Ara estem en una fase que no sols s'ha de mantenir congelat sinó que s'ha de tornar als nivells d'increment anual que succeïa fins a 2008 perquè necessitem donar aquests salts qualitatius. Perquè la marca Barcelona es mantingui ha d'haver-hi una aposta política decidida per la recerca."

Manel Esteller és el director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Bellvitge. Esteller és considerat un dels 400 millors investigadors de tot el món, segons la Universitat Stanford. Ell però, a excepció de la resta de catalans que hi figuren, ha decidit quedar-se al país i contribuir en la recerca mèdica que s’hi fa. Esteller ha assegurat al ‘BTV notícies matí’ que es tracta d’una aposta personal i que entén i respecta la fuga de talents investigadors que marxen en altres països. Ha afirmat que mentre pugui fer bé la recerca al país, ell no seguirà els mateixos passos.

“Necessitem donar salts qualitatius”

Esteller s’ha referit a la tradició en investigació i recerca que hi ha a Catalunya. Assegura que els governs catalans han mantingut la inversió durant els anys de crisi, però ha dit que ara és el moment d’incrementar el pressupost: “Ara estem en una fase que no sols s’ha de mantenir congelat sinó que s’ha de tornar als nivells d’increment anual que va haver fins a 2008 perquè, afirma, “necessitem donar aquests salts qualitatius”.