Poques festes de la ciutat tenen un regust tan tradicional i tan mariner com els Cors Muts de la Barceloneta. Les agrupacions corals del barri esmercen tots els esforços a donar un toc humorístic a les comparses. Aquí ningú no afina la veu, l'objectiu principal és fer gresca i riure amb el veí. Encara que fa uns 170 anys el cant hi era present. RAMON VALERA, coral Illa de Majans "Es va fer el cor humorístic, que feia cançons humorístiques, en contra del règim, dels veïns, del carnicer." Per als més joves aquesta és la festa per deixar-se anar, una vàlvula d'escapament que, amb els temps que corren, esperen amb candaletes. Si bé aquesta és una festivitat preeminentment de pescadors i per tant preeminentment masculina, als anys noranta ja comencen a apareixer els primers cors 100 per cent femenins i el primer va ser aquest, la Sirena. CAROL ANDREU, cor la Sirena "Va costar molt perquè no estava ben vist que la dona sortís al carrer a ballar i marxessin a un poble sense homes." LLUÏSA, fundadora del cor la Sirena "Ens deien de tot, aneu a fregar!, perquè anavem soles i jo li vaig dir a un: ves tu a casa que potser la teva dona no està fregant, està fent un altre cosa." Ara els cors, tal com mana la tradició, marxen de la ciutat durant dos dies als pobles del voltant i dilluns celebraran la tornada. Es tracta de rememorar els dies en què els pescadors marxaven de festa carregats de peixos i tornaven, després d'un intercanvi amb gallines i conills.

Com mana la tradició, per la Segona Pasqua surten al carrer les 28 entitats corals que hi ha a la Barceloneta. Aquest dissabte i també dilluns s’omplen els carrers del barri amb balls, caramelles i cançons populars. A la festa dels Cors Muts s’apleguen els grups corals, agrupats en la Coordinadora d’Activitats Corals, i també els músics de les bandes, xarangues i batucades que acompanyen els cors. El públic són tots els veïns del barri i els cada cop més nombrosos visitants.

La festa dels Cors Muts és una celebració molt antiga que originàriament protagonitzaven els pescadors de les confraries. Els pescadors portaven aquests dies peix a pobles del voltant i l’intercanviaven per conills i pollastres; després tornaven a la Barceloneta el dilluns de Pasqua Granada oferint els productes a tots els veïns.

Els cors muts es remunten al 1845, quan Anselm Clavé els va fundar. Després d’una època cantada, els cors van decidir deixar pas a l’humor centrat en les seves coreografies i la posada en escena. Es tracta d’una tradició marinera i molt arrelada a la Barceloneta. De fet, aquesta és la festa grossa d’aquest barri, fins i tot més que la Festa Major.

L’any 2001, aquesta tradició va ser distingida amb la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona. Actualment, la festa al barri consisteix que cada grup coral surt de la seva seu i s’uneix en un llarg recorregut pels carrers del barri a les altres agrupacions a mesura que van desfilant per tota la Barceloneta. Cada coral inicia i acaba el recorregut a la seva seu. Un cop acabada la cercavila, els grups agafen uns autocars i marxen a passar el diumenge fora, per retornar dilluns a la tarda i fer una nova jornada de festa al barri amb disfresses i amb un ambient més burlesc.