Fonts de la redacció d”El Jueves’ han denunciat que RBA, amb un 60% de les accions del setmanari, va decidir dilluns “de forma unilateral i sense consultar-ho al Consell de Redacció” que els camions que portaven els 60.000 exemplars de la revista amb la portada sobre l’adbicació no arribessin als quioscos i se’n destruïssin tots els exemplars. Les mateixes fonts expliquen que l’empresa va advertir que, “no es podien fer referències expresses a la casa reial en portada en els propers números”, però sí a l’interior. Per aquesta raó, la revista no va arribar als quioscos dimecres, com ho fa habitualment, sinó dijous.

Després de conèixer la notícia, diversos dibuixants han dimitit i molts col·laboradors han anunciat que no hi continuaran treballant. Per això, fonts de la redacció han explicat que “hi ha incertesa sobre el futur de la revista” i pot ser que la setmana vinent no surti. De totes maneres afirmen que, fins al moment, no hi havia hagut cap ingerència des d’RBA en la línia editorial d”El Jueves’.

Segons fonts de la redacció, no poder fer cap referència  a la casa reial en portada “és matar la revista”, ja que parlar sobre actualitat i fer sàtira sobre la monarquia “és inherent a ‘El Jueves'” i que, si no es fa, els lectors no ho entendrien.

Barcelona Televisió s’ha intentat posar en contacte amb RBA sense èxit per conèixer de primera mà la posició de l’empresa respecte a aquest afer.

Els treballadors denuncien censura d’RBA

Després de l’adbicació del rei d’aquest dilluns, el Consell de Redacció de la revista, format per cinc persones més la directora, va decidir modificar la portada sobre Pablo Iglesias i canviar-la per una de nova sobre l’adbicació. Dibuixada per Manuel Fontdevila i signada per tota la redacció, es va enviar a impressió dilluns a la tarda perquè arribés als quioscos dimecres. Paral·lelament, segons les mateixes fonts, la propietat d’RBA va decidir publicar la portada antiga sobre Pablo Iglesias, que és la que els lectors han trobat als quioscos aquest dijous, tot i que dimecres ja s’havia publicat a Twitter i Facebook la portada sobre el rei.

Les dimissions

De moment, tres dels dibuixants fonamentals de la revista ja han anunciat que la deixen. Un d’ells forma part del Consell de Redacció i dos, Manuel Fontdevila i Albert Monteys, havien estat directors d”El Jueves‘. De fet, Guillermo Torres juntament amb Manel Fondevila van ser jutjats a l’Audiència Nacional per la portada de la revista que caricaturitzava als prínceps d’Astúries l’any 2007. Segons les mateixes fonts, de cara a divendres es podrien fer públiques més renúncies.

El manresà Manuel Fontdevila, autor de la portada satírica sobre l’abdicació del rei i antic director de la revista ha explicat en aquest tuit que deixa la revista:

Una decisió que també ha pres el dibuixant Bernardo Vergara

i el dibuixant Albert Monteys.