Equipats amb pales, galledes, martells i puntals, unes 200 persones s’han aplegat a Can Batlló i han arribat caminant a Can Vies per iniciar-hi immediatament les obres de reconstrucció del centre desallotjat dilluns, que l’Ajuntament ha deixat a mig enderrocar. En pujar-hi pel carrer d’Olzinelles, han rebut crits de suport d’altres vianants i veïns des dels balcons.

En arribar a Can Vies, s’han trobat amb les tanques que protegien l’edifici mig enrunat i les han tret. No hi havia mossos d’esquadra, només un parell d’agents de la Guàrdia Urbana, que primer han deixat fer i després han marxat. No s’hi ha produït cap incident ni cap mena d’enfrontament. Al llarg del matí s’ha anat sumant cada cop més gent a l’acció de protesta i reconstrucció de l’edifici.

Treballar amb seguretat

Una desena de tècnics, equipats amb casc i diversos instruments de mesura, han entrat al recinte per fer-ne un primer reconeixement. El primer objectiu era inspeccionar l’estat de l’obra i, a partir d’aquí, decidir les tasques a dur a terme i organitzar els grups de treball. Han conclòs que, tot i algunes parets a mig enderrocar, no hi havia perill que s’ensorrés res de la part de l’edifici que continua dempeus.

També, a primera hora, s’han presentat un parell de bombers de Barcelona per comprovar que no hi havia perill per a les persones que estan començant a treballar a l’edifici mig enderrocat. Després d’un breu reconeixement, han marxat.

Els activistes de Can Vies han muntat, en primer lloc, una cadena humana per anar-se passant trossos de runa i treure’ls de la finca. Aquesta és una de les tasques en què participa més gent, atès que el volum de runa a treure és prou important i s’hi treballa sense màquines. Es calcula que n’han tret unes 40 tones al llarg del matí.

La cadena humana s’ha anat prolongant cap al carrer de Sants fins arribar, cap a les 13 h, al davant de la seu del districte de Sants-Montjuïc, on han començat a amuntegar part de la runa de Can Vies. En aquesta llarga cadena humana pel barri de Sants hi han participat més de 500 persones.

També s’han organitzat diversos equips de persones per netejar els totxos que han sortit sencers de l’enderroc. Equipats amb cisells, en treuen la sorra i el ciment que hi ha quedat enganxat per deixar-los nets i tornar-los a fer servir en la propera reconstrucció de l’edifici. L’ambient de treball és totalment festiu, de cooperació entre les desenes de persones que hi estan col·laborant a cada racó.

Dins del solar encara hi ha l’excavadora que va enderrocar mig edifici i que dimarts va ser incendiada. Els activistes que avui treballen en la reconstrucció de Can Vies han aprofitat per omplir-la de flors i plantes i convertir-la en un símbol de la resistència del col·lectiu davant del gest de l’enderroc ordenat des de l’Ajuntament.

Al costat de la finca, s’ha instal·lat una furgoneta amb megafonia que intenta animar els treballadors voluntaris i organitzar la feina. En principi no hi havia música, però molts dels que hi estan treballant ho fan cantant. També s’ha organitzat una cuina al carrer, amb què una comissió de treball prepara menjar i begudes per a tothom que hi treballa. Els voluntaris estan cada cop més organitzats i es preparen per continuar col·laborant en una reconstrucció popular que saben que pot durar setmanes de feina.

Un grup de joves artistes, on no hi falten alguns nens acompanyats de les seves famílies, ha començat a pintar un mural sobre la paret exterior de la part de l’edifici que no ha estat enderrocada. A hores d’ara, el mural ocupa pràcticament tota la façana lateral de Can Vies.

El portaveu del col·lectiu de suport a Can Vies ha explicat als mitjans de comunicació que la feina que s’ha començat avui pot durar diversos dies i que, per això, s’hi estan acabant d’organitzar i planificar els diversos grups de treball. Assegura que és l’única via per refer i retornar al barri el centre social, que hi ha funcionat durant els darrers 17 anys i que l’Ajuntament ha volgut destruir aquesta setmana.

Pel que fa a les negociacions trencades amb el consistori, des de Can Vies asseguren que no es podran reprendre si no dimiteix el regidor de Sants-Montjuïc, Jordi Martí, i és alliberat l’únic jove que ha estat empresonat després dels aldarulls nocturns que s’han viscut aquesta setmana a Sants.