Passades les sis de la tarda les concentracions previstes a diferents barris de la ciutat han començat recorreguts improvisats cap a la plaça de la Universitat. La més nombrosa ha estat la trobada del barri de Sants, que ha sortit de davant de Can Vies. A la plaça d'Espanya s'hi han afegit més manifestants, provinents de les Corts, el Poble-sec i poblacions veïnes com el Prat i l'Hospitalet. A mesura que avançava la marxa s'ha anat tallant el trànsit. Mentrestant a altres punts, com a Gràcia i el Poblenou, diverses persones s'han dirigit també cap al centre de la ciutat. A la plaça de la Universitat hi han confluït les marxes que han rebutjat el desallotjament de dilluns, i han reivindicat una altra manera de gestionar dins de la ciutat. "Hem vingut aquí més que res perquè no hi ha hagut una negociació, i em sembla que parlant s'entén la gent. És hora que totes les parts parlin i no només guerra i palos." "Confio en què tot vagi molt bé, que no hi hagi violència pel mig i en què realment ens en sortim perquè ens doni energia de cara a més lluites en un futur." "Hem de donar suport a aquest tipus de moviments i centres que per exemple pel jovent com nosaltres tenen una importància molt gran de cara a donar energia i força al barri." Una vegada s'han reunit a plaça de la Universitat, els manifestants han seguit el recorregut pels carrers de l'Eixample cap a can Vies. Un dels punts on s'han aturat ha estat l'antic edifici ocupat La Carboneria. I no ha estat l'únic immoble desocupat en els últims temps per on ha passat la manifestació. També s'han aturat davant el bloc de pisos que va ser la Rimaia, en una marxa que ha volgut ser un crit contra tots els desallotjaments que s'han fet en edificis ocupats a Barcelona.

Les columnes de manifestants des dels diferents barris s’han anat aplegant a la plaça de la Universitat a partir de les 19 h. La pancarta principal reproduïa el lema de la convocatòria: “Construïm alternatives, defensem els barris”. Segons la Guàrdia Urbana s’hi han aplegat 3.500 persones i segons els organitzadors, més de 20.000.

Cap a les 20 h, n’han marxat per la ronda de Sant Antoni i el carrer de Sepúlveda, on s’han trobat amb el cordó de mossos d’esquadra que hi havia destacats. S’hi ha viscut un moment de tensió, però la policia s’ha replegat i no hi ha hagut enfrontaments.

En arribar al carrer del Comte d’Urgell, la manifestació ha girat cap a baix per arribar fins al davant de la Carboneria, un altre centre social okupat que va ser desallotjat al febrer.

El recorregut ha seguit baixant per la ronda de Sant Pau fins a un edifici els baixos del qual van ser okupats l’any 2010 per la Universitat Lliure la Rimaia. Des d’allà, han enfilat pel carrer de Sant Pau cap a la rambla del Raval. En arribar a la rambla del Raval, la marxa ha tombat cap al mar pel carrer de Sant Oleguer i l’avinguda de les Drassanes. Han arribat fins al carrer del Portal de Santa Madrona, on un cordó dels Mossos d’Esquadra ha aturat els manifestants abans d’entrar a la Rambla.

La policia ha demanat per megafonia que la manifestació es dissolgués o que, en tot cas, baixés per la Rambla cap a Colom, però la intenció dels manifestants era pujar cap a la plaça de Sant Jaume. Per això, en aquest punt s’han produït els primers enfrontaments amb els mossos d’esquadra, que al final han aconseguit que la manifestació quedés partida en dos: la capçalera ha aconseguit pujar i arribar a la plaça de Sant Jaume, on ha conclòs enmig de crits de “Trias dimissió” i “Can Vies no es toca”; els que s’han quedat enrere han tornat cap a l’avinguda de les Drassanes, per on havien vingut, i allà alguns han començat a formar barricades de contenidors i cremar-los. A partir d’aquí, han començat els aldarulls al Raval. També hi ha hagut destrosses a la Rambla quan alguns dels manifestants que es retiraven de la plaça de Sant Jaume han pujat fins a la plaça de Catalunya: contenidors per terra, papereres cremades i alguns actes vandàlics.

Marxes des dels barris

L’origen de la manifestació s’ha format abans de les 18 h davant mateix de l’edifici de Can Vies, on des d’aquest matí es treballa per retirar-ne la runa i començar a reconstruir la part enderrocada. Mentre s’hi anaven aplegant cada cop més persones i col·lectius, els Castellers de Sants hi han fet un pilar per mostrar el suport al col·lectiu de Can Vies i el rebuig al desallotjament de l’edifici.

Els manifestants han pujat cap a la plaça de Sants, punt de reunió dels veïns i activistes d’aquest barri per arribar caminant fins a la plaça de la Universitat. Des d’allà, s’han apropat a les Cotxeres de Sants i han agafat els carrers de Rossend Arús i de Gavà. El recorregut per Sants ha mirat d’esquivar les Jornades Romanes que es fan al carrer de la Creu Coberta.

En arribar a la plaça d’Espanya, la marxa que venia de Sants s’ha trobat amb les que arribaven des de les Corts, el Poble-sec, el Prat i l’Hospitalet. En total, allà s’hi han aplegat ja més d’un miler de persones, que han tirat cap a la Gran Via. No han deixat de cridar consignes com “Amb caputxa o sense, Can Vies es defensa” o “No convergents ni socialistes ens faran fora”. La marxa ha avançat per la Gran Via de les Corts Catalanes fins a la plaça de la Universitat, seguida de prop per un bon grapat de furgonetes de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra.

A Gràcia, un centenar de joves s’han aplegat a la plaça de la Vila per baixar cap al centre de la ciutat. Han arrencat uns 20 minuts abans de les 19 h en direcció als Jardinets de Salvador Espriu, però finalment han decidit baixar per Pau Claris. Han passat davant de la seu de CDC que ahir a la nit va patir destrosses, però l’han esquivat. Al carrer d’Aragó s’han trobat amb una altra columna de manifestants que venia del Fort Pienc.

També han confluït a la plaça de la Universitat grups de manifestants que venien des de molts altres barris de Barcelona, com ara Sant Andreu. La de Ciutat Vella ha estat la primera a arribar-hi.

La convocatòria de la protesta d’avui exigia la paralització immediata de l’enderroc de Can Vies i la retirada dels dispositius policials especials desplegats al barri, coses que aparentment ja s’han assolit. Però també es demana la dimissió de regidor del districte, Jordi Martí, i de l’alcalde, Xavier Trias, així com la paralització dels processos de desallotjament de tots els centres socials okupats a Barcelona.

Situació dels detinguts

Els col·lectius de suport a Can Vies també reclamen l’alliberament sense càrrecs de tots els detinguts després dels aldarulls d’aquesta setmana al barri de Sants. En total han estat 61, dels quals fins ahir havien passat 27 a disposició judicial. Els jutges els han deixat a quasi tots en llibertat. L’excepció ha estat en Sergi Rubià, un jove casteller (dels Castellers de Barcelona) que des de dimecres està en presó preventiva al centre penitenciari de Brians 1.

BTV ha pogut parlar amb sa mare, que avui l’ha pogut veure un quart d’hora i diu que es troba bé, i la seva advocada, que ha titllat la mesura de “desproporcionada i injustificada, perquè no hi ha cap mena de prova de les acusacions que se li imputen”. La mare explica que el seu fill va marxar dimecres de la manifestació quan van començar els enfrontaments violents, però “va tenir la mala sort de ficar-se per un carrer on hi havia corredisses i els mossos el van agafar”.