Ja fa 16 anys que tres centres catalans (CPB Salut Mental, la Fundació Pere Claver i la Federació Salut Mental Catalunya) organitzen aquesta convocatòria. Per celebrar-ho, han muntat una exposició al Centre Cultural Albareda, on es poden veure una vintena d’obres (escultures, còmics i il·lustracions).

Què és l’Art Brut?

És un concepte que va crear el pintor francès Jean Dubuffet, l’any 1945, per qualificar les creacions de les persones que pateixen alguna malaltia psíquica. S’ha d’entendre “brut” com a sinònim de cru, genuí i directe, perquè aquests artistes no han rebut cap formació especifica ni són permeables als diferents corrents artístics: en bona part, viuen tancats en centres psiquiàtrics. Als Estats Units és més popular l’expressió “outsider art” (tot i que inclou també l’art naïf, cosa que Dubuffet no volia amalgamar). Dubuffet, Gaston Chaissac, Adolf Wölfli o Alexander Lobanov són alguns dels artistes que han passat a la posteritat, però encara avui costa no considerar l’Art Brut com un art menor. A ciutats com Lille (nord de França), Chicago o a Gugging (Àustria), l’Art Brut té centres o museus amb exposicions permanents.

16 anys fent pedagogia des de Barcelona

Premi a la Creativitat Artística Agustí de Semir i Conxa Millán, aquest era el nom original del premi, que els organitzadors han canviat aquest any, per donar més visibilitat a la iniciativa i també per fer més pedagogia. Enguany s’hi han sumat més participants que mai: 659 persones de tota Catalunya han participat en aquest concurs, que tenia per tema “paisatge animal” i per consigna de “dibuixar amb un bolígraf blau”. Tots aquests dibuixos estan recopilats (com cada any) en un llibre de color groc, la portada del qual la va dissenyar un membre del jurat, America Sanchez, que s’ha implicat molt en el projecte. “Els malalts són les persones que més necessiten l’art i el dibuix com a mitjà d’expressió” ha explicat. “Per ells el major premi és el fet de tenir la seva obra publicada, és una compensació perquè ha estat molt difícil triar només tres de les 659 obres!” ha afegit. Molts dels concursants eren presents en la inauguració de la mostra i el lliurament dels premis.

“Ara la gent no em veu com un malalt mental”

La Carmen, que va patir un fort atac d’ansietat fa només tres anys, ara està medicada i segueix classes de dibuix dins un centre de l’Eixample. “Per mi, dibuixar és una necessitat, no veig passar les hores”. Des que es va jubilar, el Pere s’ha dedicat a l’escultura, i ara té fins i tot un taller a Martorell. “Faig escultures una mica buides, a vegades sense matèria. L’art ha estat un complement perfecte a la medicació” diu, “ara la gent no em veu com un malalt mental, sinó com un escultor.”

Per apropar la gent a l’Art Brut fet a Catalunya, la Fundació Pere Claver acaba d’inaugurar una pàgina web, el MAB (Museu d’Art Brut) amb la intenció de facilitar els intercanvis i el desenvolupament dels artistes. De seguida, el MAB s’ha adherit a l’European Outsider Art Associaction. Tot plegat recorda la frase definitiva de l’artista Louise Bourgeois: “l’art és una garantia de salut mental”.