Explicacions a peu d'urna per als qui no coneixen què és el multireferèndum. La mesa de la plaça de la Vila de Gràcia ha estat un continu anar i venir de gent per votar sobre qüestions com la sobirania energètica, l'agricultura sense transgènics o la negativa a pagar el deute contret per l'Estat arran de la crisi econòmica. ERNEST GUTIÉRREZ, membre de Multireferèndum 2014 "L'objectiu és que no volem que ens consultin, volem decidir. No volem consultes no vinculants" JORDI "Cada vegada els partits polítics sembla ser que estiguin més allunyats cada vegada més de la ciutadania i dels problemes reals" Menys unanimitat a l'hora de decidir si votar a les eleccions europees o no. JOSÉ MANUEL SÁNCHEZ "Ahora íbamos, ahora íbamos, bueno ahora vamos." JORDI "He decidit que no participaré perquè a mi Europa m'està donant pel sac" A la plaça de la Revolució també s'han vist cues en molts moments. El matí ha transcorregut tranquil fins que un apoderat del partit Vox els ha dit que trucaria a la policia perquè els aixequessin la taula. Poc després han arribat els Mossos d'Esquadra. "Els Mossos els han demanat que s'identifiquessin i els han dit que estaven aquí per informar-los que podrien estar cometent una falta de possible desobediència, però que no tenien ordres de desmuntar cap taula." Tret de les identificacions dels vocals de les taules a Barcelona la presència policial no ha comportat cap més conseqüència i els votants han pogut continuar exercint el dret a participar al multireferèndum.

Aquest matí, els Mossos d’Esquadra s’han dedicat a identificar els voluntaris de les taules i aixecar acta de que estaven incomplint la prohibició de la Junta Electoral Central, ratificada ahir mateix pel Tribunal Suprem. En altres municipis catalans, com Castelldefels, Ripollet, Lloret de Mar o Reus, han obligat a desmuntar-les. Al llarg de tot el dia, els Mossos d’Esquadra han aixecat 146 actes i han identificat mig miler d’activistes a les meses.

En un principi desmuntaven només les taules que es trobaven a prop de col·legis electorals i, segons han explicat des de Multireferèndum 2014, han actuat sempre a partir de la denúncia d’algú. Per exemple, els organitzadors de la taula de votació de la plaça de la Revolució, a Gràcia, han estat identificats després que un apoderat de Vox, la formació liderada per Aleix Vidal-Quadras, hagi trucat a la policia per demanar-ne la retirada. El líder del PP a l’Ajuntament, Alberto Fernández Díaz, també ha denunciat la presència d’una carpa del multireferèndum al barri de les Corts, segons informa l’agència Europa Press. A tot Catalunya, el Multireferèndum ha registrat la participació de 9.571 persones fins a les 14 h d’aquest diumenge.

A partir del migdia, els Mossos d’Esquadra han rebut l’ordre de la Junta Electoral Provincial que s’havien de tancar totes les taules del Multireferèndum. Des de Madrid, el Ministeri de l’Interior ha donat també aquesta instrucció. Les juntes electorals provincials han rebut la denúncia formal de Vox exigint que es fes complir la decisió de la Junta Electoral Central.

La primera mesa a desmantellar-se a la ciutat ha estat, quasi a les cinc de la tarda, la de la plaça de la Revolució, a Gràcia. En algunes taules, els responsables s’han negat a desmuntar-les i retirar les urnes. Els Mossos ho han acabat fent per ells, tot i que els organitzadors i voluntaris del multireferèndum han fet tot el possible per quedar-se amb les paperetes i sobretot les llistes de votants. Altres meses han accedit a marxar quan se’ls hi ha demanat i algunes han optat per tornar a instal·lar-se en altres indrets.

Poc després, els Mossos d’Esquadra han obligat a retirar la taula de la plaça de Sants.

Una de les meses que ha resistit més estona oberta, fins més tard de les 18 h, ha estat la de la rambla del Poblenou. Allà, durant tot el dia, han votat més de 700 persones. Al matí, els policies s’han limitat a identificar els membres de la mesa i aixecar acta del que s’hi estava fent. Però quan hi han tornat a la tarda, han ordenat la retirada i han amenaçat amb endur-se l’urna si no es desmuntava el punt de votació.

El flux de participants al matí ha estat constant a molts punts de la ciutat, com és el cas de les taules de la plaça de la Vila de Gràcia o la de la Revolució. De fet, dirigents polítics de diversos partits d’esquerres han votat el multireferèndum i hi han donat suport públicament, com els diputats David Fernández (CUP), els cocoordinadors d’ICV Joan Herrera i Dolors Camats o els candidats catalans a les europees Ernest Urtasun (ICV-EUiA) i Josep Maria Terricabras (ERC).

El multireferèndum s’ha celebrat des de divendres fins aquest diumenge, i oferia la possibilitat de votar també a través del seu web. Det fet, quan els Mossos d’Esquadra han acabat per tancar la majoria de les taules, des de Multireferèndum s’ha tornat a habilitar el vot a través del web, que continua en marxa.

Ideat inicialment per Som lo que Sembrem i la Plataforma Aturem el Fracking, el multireferèndum és una consulta organitzada a nivell associatiu que permet a qualsevol persona major de 16 anys que visqui a Catalunya pronunciar-se sobre quatre qüestions: els cultius transgènics, el dret a referèndum vinculant per a les iniciatives legislatives populars (ILP), l’anomenat deute públic il·legítim, i el control democràtic de l’energia. A més, segons el punt de Catalunya on es vota, la consulta inclou preguntes d’àmbit local sobre BCN World, la municipalització del servei de l’aigua de Lleida o les línies de molt alta tensió (MAT).

La Junta Electoral Central va decidir prohibir la celebració del multireferèndum per aquest diumenge, al·legant que pot condicionar el vot dels electors a les europees. Tot i això, els organitzadors van anunciar que no respectarien la prohibició.