De nord a sud i d'est a oest. Excepcionalment, durant una nit, el mapa de la ciutat s'ha pogut dibuixar saltant de museu a museu. Sis rutes han agrupat els equipaments geogràficament per facilitar el recorregut nocturn pels 72 espais que han participat en la desena edició de La nit dels museus. A la banda muntanya, Montjuïc va concentrar bona part de l'activitat. XAVIER LLOVERA, Museu Arqueologia "És el dia que tenim el màxim de visitants concentrat en un temps tan curt i organitzem tota una sèrie de tallers." La ruta quatre anava del Raval al port. La Capella, el MACBA i el CCCB van ser un autèntic formiguer. Recitals poètics a la Capella dels Àngels i èxit de convocatòria a les exposicions temporals del Centre de Cultura Contemporània com la "Big Bang Data". "He venido directamente a ver la exposición que ya había seleccionado previamente que me interesaba, que era ésta. Y estoy súper contenta y feliz. Pero hay tantas cosas que uno tiene que seleccionar muy bien lo que quiere hacer porque si no..." "La quarta o cinquena vegada que ho faig, però cada vegada hi ha més gent i és molt complicat." "L'exposició que he vist era molt xula perquè era molt creatiu tot." "És la segona. L'any passat vam fer una ruta no tan cèntrica, la de Montjuïc, i vam poder veure més coses perquè no hi havia tantes cues." I a la ruta número cinc, un dels punts ineludibles ha estat el Museu del Disseny de Barcelona, on molts han decidit acabar La nit dels museus. El Museu del Disseny i el Festival OFFF hi han participat conjuntament amb instal·lacions interactives d'alguns dels artistes del festival. A l'exterior, el plat fort va ser el Laser Cat. Una escultura gegant de cinc metres que va projectar art digital a la façana del museu amb música punxada per dos discjòqueis.

L’interior de la majoria dels equipaments culturals va ser un formiguer durant les hores centrals de La nit dels museus, que va començar a les set de la tarda de dissabte i es va allargar fins a la una de la matinada. Per facilitar-ne el recorregut, l’organització va dissenyar sis rutes agrupant els espais amb criteris geogràfics.

La ruta número 1 anava de Montjuïc a l’Hospitalet. Més de 12.000 persones van passar pel Museu Nacional d’Art de Catalunya. Al Castell, que s’obria per primer cop a la nit, n’hi van arribar prop de 3.000.

Un altre dels espais d’aquesta ruta era el Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre. A banda de poder conèixer el fons museístic, els visitants hi van poder presenciar actuacions dels alumnes de l’institut. Un altre dels punts més visitats va ser el Museu d’Arqueologia de Catalunya, on els actors de Barcino Oriens es van vestir amb la indumentària dels antics romans per fer-hi una representació. Els tallers d’aquest museu també es van omplir ràpidament, sobretot el que repassava la història de la cervesa, amb el tast corresponent.

La ruta 2, de l’Eixample a Gràcia, es va col·lapsar sobretot en dos punts del passeig de Gràcia: La Pedrera i el Museu Egipci. A la casa dissenyada per Gaudí, el temps d’espera per entrar-hi va arribar fins a les tres hores. La cua baixava pel passeig i passava pel davant de la Fundació Suñol. A més, a l’hora de tancar, els que feia hores que s’hi esperaven se’n van haver de tornar cap a casa sense poder-hi entrar. Al Museu Egipci, també hi va haver gent que va desistir d’entrar-hi, amb una cua d’una hora i mitja.

Inclòs dins la ruta 2, tot i que una mica més allunyat d’aquest eix, quedava el Recinte Modernista de Sant Pau, una de les novetats d’aquesta edició de La nit dels museus. L’afluència de visitants va ser constant des del vespre fins a la matinada. Tot i que no s’hi van veure gaires aglomeracions, al final hi van passar 7.450 persones.

Els museus dels barris Gòtic i de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera també van atreure molts visitants. Fins a la mitjanit es van poder veure riuades de gent anant d’un museu a l’altre. Allà hi ha bona part dels centres que depenen del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), que en total va rebre 13.435 visitants. Molts també van descobrir ahir les meravelles del Museu Europeu d’Art Modern (MEAM), ple a vessar fins a última hora. El Born Centre Cultural, l’altra gran novetat d’aquest any, va seduir 7.915 visitants, que per l’amplitud de l’espai s’hi van poder moure sense problemes.

A la ruta 4, que convidava a fer el recorregut entre el Raval i el port, el punt més visitat va ser el MACBA. De fet, el museu de la plaça dels Àngels va ser el més concorregut de tots els espais de la ciutat. 14.329 persones van voler descobrir en horari de nit les exposicions i gaudir de la programació complementària dissenyada conjuntament amb el Centre de Cultura Contemporània. Sessions de discjòqueis, projeccions a la façana del MACBA i performances van acabar de nodrir la proposta. Al CCCB, l’exposició temporal “Big Bang Data” també va tenir molt públic. A tocar del MACBA, al Convent dels Àngels, també es van veure cues per accedir als recitals poètics i les projeccions que hi havia a l’interior.

Passada la mitjanit, un dels espais que molts van triar per acabar La nit dels museus va ser el Museu del Disseny de Barcelona. El plat fort era a l’exterior. En una proposta conjunta amb el Festival OFFF, que es va acabar ahir en aquest mateix espai, el Laser Cat va fer ballar de valent els assistents. L’escultura gegant de cinc metres creada per Hungry Castles i ADC va projectar art digital a la façana del museu al ritme de música punxada en directe per dos discjòqueis.