“Com que la fam no fa vacances, necessitem aliments per a totes aquelles persones que tampoc no les poden fer”. És la premissa per a aquest estiu de la xarxa d’entitats que conformen la Fundació Banc dels Aliments. Per segon any consecutiu posen en marxa una campanya extraordinària de recapte durant els mesos de juny i juliol, un període en què asseguren que es produeix una davallada considerable de les donacions. Algunes entitats les veuen minvar fins al 50%. “Les escoles acaben, els ciutadans marxen fora i la nostra realitat canvia”, alerta Santiago Maseda, portaveu del Rebost Solidari d’Aliments de Sant Andreu.

“La fam no fa vacances” se centra a mobilitzar i posar en relleu l’esperit associatiu latent en tots els esforços per millorar la situació dels més desfavorits. “A banda de sensibilitzar la ciutadania i fer-la col·laborar, volem que es conegui la tasca de les entitats locals per establir vincles comunitaris“, indica Belén Giménez, cap de Comunicació del Banc d’Aliments de Barcelona.

Múltiples activitats solidàries per recollir aliments

Per assolir la cobertura que esperen, la crida publicitària té el suport de la companyia Tricicle. Els tres actors deixen el missatge ben clar: “Abans de marxar, organitza una activitat solidària.” A la proposta ja s’hi han adherit nombroses entitats i empreses que intentaran aportar el seu granet de sorra amb un seguit d’iniciatives originals, com un recapte sardanista o una volta a peu a Catalunya. Amb tot plegat s’intentaran superar els 300.000 quilos recaptats en la campanya de l’estiu passat, amb més de 600 activitats celebrades. Es calcula que un total de 258.000 persones seran les beneficiàries de l’abastiment de la campanya.

“Cada mes hem d’ajudar 38 famílies més”

Una de les entitats que millor pot certificar aquesta necessitat és el Rebost Solidari d’Aliments de Sant Andreu. L’associació agrupa sis parròquies dels districtes de Sant Andreu i Nou Barris i atén més de 819 famílies mensualment. Segons el portaveu del Rebost, Santiago Maceda, la situació “té una perspectiva dolentíssima que creix a un ritme de 38 famílies cada mes”. Per ajudar aquestes famílies, necessiten 21 tones de menjar cada 30 dies. “Si no féssim campanyes estivals o no tinguéssim previsió per als mesos d’estiu, ens ofegaríem.”