Clients, veïns i, sobretot, curiosos. Una multitud ha envaït el nou Mercat de Sants el dia de l'estrena. "Els dimecres el mercat és fluix, però jo avui ja sabia que estaria així" Reflexions d'una antiga treballadora al costat dels qui encara avui hi mantenen negocis centenaris, satisfets pels canvis. ELEUTERIO GALINSOGA, president dels concessionaris del Mercat de Sants "Els passadissos són amples. Què et sembla? En comptes d'un mercat sembla una catedral perquè tal com es respira". ESTEBAN MONTERO, paradista "Ens sentim bé, falta agafar la mida, clar anem a poc a poc perquè no saps on tens les coses". La rehabilitació, amb un cost de gairebé 10 milions d'euros, es nota també a l'exterior. S'ha canviat tota la teulada i se n'han restaurat els elements ornamentals. L'edifici ha guanyat un aparcament al soterrani, però la novetat principal és aquest supermercat que vol atreure nou públic. EDUARD PIÑOL, paradista "És un nou company que a la llarga o la curta jo crec que ens beneficiarà una miqueta." Excepte els dilluns, el mercat obrirà cada dia fins al vespre, nou horari vist amb alguns recels. JOSEP MASIP, paradista "Per un autònom petit és una mica complexe". Les parades no escatimen recursos per atreure clients i hi ha qui ha optat per novetats tecnològiques com aquest caixer per pagar i recollir el canvi de forma automàtica. "S'han gastat milions, i de pols a manta! Però molt maco" "És que m'agrada tot, ens agrada tot, preciós!" Matí d'elogis mutus, però també amb la feina afegida de trobar-hi la parada de sempre. "Es deien Síliva i Carmeta, i no sabem on són, ara els anem a buscar!" Tot un repte per al primer dia. "Però ja les trobarem eh, no tinguis por, adéu macos!"

“Estic nerviosa i tot”, confessava a primera hora del matí la Montse, una de les veïnes del barri que esperaven la reobertura del Mercat de Sants. Ha estat una estrena molt esperada, tant pels veïns com pels comerciants, els quals no han pogut dissimular el neguit de primera hora, quan treballaven a corre-cuita per posar a punt les seves parades. Ells, de fet, han arribat abans del que és habitual (l’hora d’obertura són les vuit), i ja han atès els primers clients a quarts de vuit del matí.

L‘opinió general dels treballadors del mercat és que la remodelació ha estat un èxit, de la mateixa manera que ho està sent el primer dia, ja que la clientela no s’ha fet esperar i les caixes també s’han inaugurat ben d’hora. Els comerciants de dins el mercat confessen que ara s’han d’adaptar al nou espai, saber on guardaran les coses, “com quan canvies de casa” diu el responsable de fruites Eduard Piñol. Tot i que la remodelació ha estat dirigida per l’estudi d’arquitectura Pb2 Projecte, de l’arquitecte Josep Llobet i Bach, cadascuna de les parades ha estat dissenyada i pensada pels venedors, tenint-ne en compte els pressupostos i necessitats. Això fa que les botigues, amb aparadors i prestatgeries nous de trinca, llueixin amb una diversitat fins ara desconeguda en aquest mercat.

Moltes persones, sobretot gent gran, s’han esperat a l’entrada una bona estona fins al moment que s’hi ha permès l’accés, i un cop dins han fet les primeres valoracions. En general, als clients els ha agradat: “Li feia molta falta, estava molt deteriorat”, comentava una dona. “Preciós, molt bonic”, admetia un botiguer. Un home lamentava, en canvi, que la nova distribució hagués eliminat la zona central en què s’agrupaven totes les peixateries. La d’avui ha resultat, doncs, una estrena exclusivament ciutadana, ja que la campanya per a les eleccions europees impedeix als polítics inaugurar el mercat, com sí que es farà el 31 de maig, passats els comicis.

La reforma del nou mercat ha costat 9,8 milions d’euros -sufragada en part pels comerciants-, té 3.000 m2 destinats a les parades i un autoservei Mercadona, a part d’un aparcament amb 90 places i un sistema de climatització que en garanteix l’eficiència energètica. Al subsòl, a banda del pàrquing, hi ha dues plantes més per a la càrrega i descàrrega de mercaderies i també per al tractament de residus. Durant aquests quatre anys, a més de renovar totalment la superfície comercial, s’ha renovat la coberta del mercat i els desguassos pluvials (des de dins el sostre és de fusta, i l’aspecte a sorprès molts visitants). Pel que fa als elements modernistes de la façana, s’han restaurat per respectar l’essència del mercat.

36 dels establiments venen aliments i la resta, 14, des de roba i complements fins a parament de la llar. Les parades de tèxtil i altres objectes s’han ubicat fora del mercat, però tenen un aspecte unificat i estan més ben aïllades que les anteriors. Per tal d’atreure públic jove, s’obrirà a les tardes de dimarts a dissabte fins a les 20.30 h (dissabtes amb una pausa per dinar) i s’hi han incorporat dos espais gastronòmics per fer-hi un mos, a més del tradicional bar del mercat, botigues de fruita i verdura ecològica i de menjar preparat. A alguns dels primers visitants els ha cridat l’atenció l’aspecte de la façana principal, on el nom del supermercat i el rètol del mercat són gairebé de la mateixa mida. Fonts de l’Institut Muncipal de Mercats ho justifica perquè l’accés a la zona d’autoservei es fa per l’entrada principal i asseguren que “en altres mercats s’ha fet igual”.

Però no és mercat tot el que llueix: durant el procés d’obres també s’ha invertit més d’un milió d’euros en la reurbanització dels carrers del perímetre del recinte, de prioritat per als vianants i amb plataforma única, amb l’objectiu d’ajudar a reactivar els comerços dels entorns, molt castigats per la crisi i les obres, que s’han dilatat més del que s’esperava. Els comerciants de l’entorn es mostraven satisfets per la resposta dels veïns del barri en el primer dia d’obertura del nou Mercat de Sants, i tenen l’esperança que revifin les vendes durant les properes setmanes. “Caldrà veure, però, què passa quan això ja no sigui una novetat”, es pregunta una de les botigueres de la zona. Pel que fa a la carpa que ha acollit durant tot aquest temps el mercat provisional instal·lat a la rambla de Badal, aquest dimarts va finalitzar l’activitat. D’aquí a 15 dies s’iniciarà el desmuntatge de la instal·lació i es procedirà a reposar el mobiliari i refer el paviment.

Un mercat amb 100 anys d’història

Una de les característiques del Mercat de Sants és que en l’estructura presenta diversos elements modernistes. La remodelació s’ha fet preservant aquest caràcter singular perquè l’edifici, creat per l’arquitecte Falqués i Urpí, està protegit com a bé cultural d’interès local al catàleg del patrimoni arquitectònic i historicoartístic de Barcelona. És per això que tot i que la renovació de la funcionalitat interna de l’edifici ha estat integral, la rehabilitació ha preservat la singularitat de l’edifici i n’ha mantingut volumetria, façanes, elements estructurals i ornaments.

Aquest edifici va començar a construir-se l’any 1892 (cinc anys abans de l’agregació de Sants a Barcelona) i es va acabar el 1913. Va ser projectat pels arquitectes barcelonins Pere Falqués i Urpí i Antoni de Falguera i Sivilla. La història del mercat, però, es remunta a mitjan segle XIX, quan es va començar a fer un mercat a l’aire lliure i va canviar d’ubicació (sempre dins de Sants) diverses vegades. En un d’aquests trasllats, aquest punt d’intercanvi comercial es va situar en un antic hort en desús que havia estat conegut com a “hort nou”. És per això que en un principi es va anomenar Mercat Nou, designació que s’ha conservat en l’estació de metro que hi ha ben a prop. Va ser finalment en aquest punt on es va decidir aixecar el mercat cobert que avui s’ha reobert remodelat i amb un aspecte que, segons el més veterans, no té res a veure amb el d’abans.