A simple vista són aliments, però per a una persona celíaca són, a més, una medicina. La celiaquia és una malaltia que no permet la ingesta d'aliments amb gluten, una proteïna que hi ha en certs cereals. Menjar-ne pot produir una simptomatologia molt diversa, des de mal de cap fins a problemes intestinals i afavoreix l'aparició de malalties greus. A Catalunya prop de 75.000 famílies tenen almenys un membre celíac a casa i nou de cada 10 persones no saben que la pateixen. Segons la responsable de l'Associació de Celíacs de Catalunya, no existeixen protocols de diagnosi mèdica. Coses tan habituals com fer la compra pot convertir-se en un malson sobretot a l'hora de pagar. Els aliments sense gluten costen entre dues i quatre vegades més que la resta. La cistella de la compra d'un celíac té un sobrecost de 1.600 euros l'any, en relació amb la despesa d'una família sense celíacs. L'últim augment de l'IVA hi té molt a veure. L'associació Celíacs de Catalunya lluita també per ampliar l'oferta gastronòmica catalana. Actualment només un 3% dels restaurants són aptes per a celíacs. També demanen menús sense gluten als hospitals i universitats.

Una família amb només un membre celíac es gasta de dues a quatre vegades més diners que una família sense celíacs. A Catalunya hi ha prop de 75.000 famílies catalanes en aquesta situació. La cosa s’agreuja quan, a més, són famílies que necessiten ajuda social per poder omplir la nevera. Només l’any passat el Banc dels Aliments va repartir 10.000 quilos d’aliments sense gluten. Per això, l’Associació de Celíacs de Catalunya reclama a la classe política mesures per reduir aquest cos. De fet, segons la seva presidenta, Olga Cuesta, ja han presentat un projecte de llei al Congrés dels Diputats i estan en espera d’una resolució. Cuesta reivindica que “l’alimentació sense gluten és l’únic medicament per combatre la malaltia i que són productes de primera necessitat”.

A molts països europeus els productes sense gluten estan inclosos dins del Règim de la Seguretat Social o es destina algun tipus d’ajuda perquè el celíac pugui adquirir-los. Això és una realitat a països com Bèlgica, Dinamarca, Finlàndia, França o Itàlia.

Crear protocols de diagnosi

La celiaquia és una malaltia encara desconeguda. El col·lectiu celíac afirma que nou de cada deu persones no saben que la pateixen. Té un alt component genètic i hereditari però també pot aparèixer sense precedents. La simptomatologia és tan diversa que és de difícil diagnosi i, segons l’Associació de Celíacs de Catalunya, no hi ha un protocol establert per la seva detecció. Cal, diuen, que el Departament de Salut de la Generalitat en faci un perquè “una diagnosi precoç beneficia tant la persona celíaca, evitant-li complicacions severes o molt greus, com també al sistema sanitari català, reduint-li la despesa a mig termini”. Només cal tenir en compte la possibilitat de patir celiaquia i fer una anàlisi de sang.

Més restaurants sense gluten

Menjar fora de casa és un dels problemes més comuns amb què es troben els celíacs. A Catalunya només el 3% de restaurants tenen menjar sense gluten, el que suposa una barrera social per als celíacs. L’SMAP Celíacs de Catalunya també demanen menús sense gluten a hospitals i universitats.