Caminant pel passeig de Gràcia trobem aquest passatge, moltes vegades imperceptible. És l'entrada a un pati interior de l'Eixample i on, a partir del setembre, s'instal·larà l'espai gastronòmic més gran de tot Espanya: El Nacional. Concretament estarà situat a l'illa formada per passeig de Gràcia, Pau Claris, Diputació i Gran Via. 2.600 metres quadrats de nau que, fins fa poc, allotjava un pàrquing però que, durant el segle XIX, era una antiga sala d'exposicions modernista. El Nacional tindrà dos accessos, un per passeig de Gràcia i un altre per Pau Claris, i estarà distribuït de la manera següent: a una banda s'hi podrà trobar un espai de cuina ràpida (entrepans, broquetes i arrossos). L'altra banda es dedicarà a la carn, les begudes i els còctels i, també, al peix, que es portarà fresc cada dia. Ja al centre hi haurà tres barres: una de cerveses, una altra de vins i l'última, de caves. En total hi cabran 770 clients, estarà obert de 12 del migdia a tres de la matinada i volen oferir preus competitius. Valorat amb 6 milions d'euros, el nou espai gastronòmic és un projecte privat. L'Ajuntament de Barcelona, però, tutelarà les obres per tal de conservar la volta catalana que és el sostre de l'edifici i es vol integrar en un nou espai públic que es construirà a la part superior.

Fa uns mesos, la immobiliària SP Grup, que és propietària del recinte industrial, ja va avançar a BTV la seva intenció de canviar-ne l’ús i apostar per un negoci que permetés obrir l’espai a barcelonins i turistes. Doncs aquest moment ja ha arribat. Des de fa uns dies l’antic pàrquing, situat entre passeig de Gràcia, 24 bis, i Pau Claris, 99-101, està en obres. La propera obertura serà un espai gastronòmic anomenat El Nacional, un nom que avança quin serà el tipus de menjar que s’hi podrà tastar: plats estrictament de la terra i de la resta del territori espanyol.

L’espai

El Nacional tindrà un espai de 2.600 metres quadrats. Hi tindran cabuda 770 clients, atesos per 120 cambrers de sala. L’espai quedarà dividit en diverses parts, una per cada tipus de plat. Hi haurà una zona de cuina ràpida on s’hi podran tastar tota classe de brotxetes, entrepans, tapes i arrossos. La carn i el peix també tindran la seva zona. I la beguda també estarà representada amb un espai per a còctels i tres barres: una de cervesa, una de vi i una altra de cava. Tot preparat a quatre cuines capitanejades per 85 cuiners. A més, El Nacional tindrà una cafeteria teteria amb una terrassa de 80 metres quadrats que de ben segur farà les delícies dels clients. Segons Gerard Subirats, el vicepresident de SB Grup, l’inversor majoritari, “la gràcia és fer un espai gastronòmic en aquesta localització per sortir d’un punt de molta activitat, com és el passeig de Gràcia, i entrar a un lloc tranquil per degustar la restauració clàssica de la península”.

Productes nacionals i de temporada

Amb El Nacional es pretén recuperar la cuina tradicional de la península Ibèrica i cuinar plats amb productes de temporada. La idea és que sigui un macrorestaurant per a persones de Barcelona i vingudes a altres ciutats espanyoles. Per Subirats “l’aposta és recuperar la cuina de tota la vida i no pretendre guanyar cap estrella Michelin”.

Els preus estaran valorats segons la zona. Aniran des de 10 euros per cap els plats més senzills fins a 35 euros la carn, 40 euros el peix o 25 euros les tapes.

Nou espai públic

El sostre del pàrquing on s’està construint El Nacional està fet amb volta catalana, amb claraboies que deixen passar la llum natural. L’Ajuntament de Barcelona vol conservar aquesta obra arquitectònica, heretada del modernisme, i per això tutelarà les obres de construcció del nou espai gastronòmic. A més, s’aprofitarà la part exterior del sostre per fer-hi un espai públic nou, que serà dels pocs que hi ha a la zona de l’Eixample.