JOSEP LLUÍS TRAPERO, comissari en cap dels Mossos d'Esquadra "Les nostres disculpes i la nostra petició de perdó per a aquells a qui hem causat algun perjudici o dels quals no hem complert les expectatives. Tots ells són motor de millora per a nosaltres i els demano que entenguin que l'orgull de pertinença al nostre cos, o fins i tot la defensa de les nostres accions particulars, en cap cas no pressuposa que siguem insensibles al patiment d'aquestes persones."

El comissari en cap del Mossos ha fet el discurs principal del Dia de les Esquadres. Ha admès que el cos viu“moments convulsos” i ha volgut demanar disculpes als perjudicats per les actuacions policials, des d’un sentiment de “dolor solidari”. No ha personalitzat cap cas, però el de la pèrdua d’un ull d’Ester Quintana, o les recents morts de Juan Andrés Benítez o Alfonso Bayard han posat en dubte el comportament del cos.

Trapero ha volgut demanar disculpes i perdó a les persones perjudicades pels Mossos d’Esquadra i ha dit que aquests casos suposen un “motor de millora” per a la policia catalana. Ha remarcat que l’“orgull de pertinença” al cos dels Mossos i la defensa de les seves actuacions no els ha de posicionar com a “insensibles” al sofriment de les víctimes i els seus familiars.

Ha exigit als agents que actuïn amb professionalitat, valors i una actitud honesta, la millor manera de treballar pel “bon nom” de la policia catalana, segons Trapero. El comissari ha rebut de mans d’Artur Mas la nova bandera del cos i ha tancat la intervenció amb un: “A les seves ordres, president”. Per primera vegada el president de la Generalitat ha presidit l’acte, una funció que en el passat requeia en la figura del conseller d’Interior.